Англисйкият шампион Манчестър Сити понесе изключително тежка санкция и бе изхвърлен от европейските клубни турнири за следващите два сезона. Клубът също така бе глобен с 30 милиона евро.

Причина за наказанието са сериозните нарушения на правилата на УЕФА за финансов феърплей.

Решението на УЕФА все пак може да се обжалва в Спортния арбитраж в Лозана, което "гражданите" потвърдиха, че ще сторят.

В официалната позиция на клуба също се казва, че ръководството е разочаровано, но не и изненадано от решението на Европейската футболна централа.

Разследването срещу английския шампион започна през декември 2018-а, след публикувани документи за финансови измами в немското списание "Spiegel".

Клубният финансов контролен орган на УЕФА заключи, че арабските собственици на клуба са наливали огромни суми чрез собствените си фирми, представени като спонсорски договори, но са фалшифицирали техния размер. По този начин в периода 2012-2016 г. клубът е заблуждавал УЕФА и в разрез с правилата е увеличавал своя капитал.

Това не е първо наказание за "гражданите", които през 2014-а платиха глоба от 50 милиона паунда отново заради нарушаване на правилата за финансов феърплей.

Ако Сити загуби обжалването си в КАС и остане извън Европа за два сезона, това ще бъде сериозен удар по финансите и амбициите на клуба. При такова решение напускането на Пеп Гуардиола изглежда сигурно, както и на голяма част от звездите на отбора.