Бордо ще играе в трета, а не във втора дивизия на Франция през новия сезон. Жирондинците завършиха на последното двадесето място в Лига 1 и отпаднаха от елита, но сега стана ясно, че заради финансовите си проблеми ще бъдат изхвърлени в третото ниво на местната футболна пирамида.

Клубът, който през миналата година чества 140 години от създаването си, е един от знаковите за френския футбол. Само шест други отбора имат повече титли от шесттe трофея на Бордо. За последно жирондинският тим стана шампион през 2009 година, а в последно време е разкъсван от финансови неуредици.

Клубът има във витрината си и четири Купи на страната, три Купи на Лигата, както и три Суперкупи на Франция.

На европейската сцена може да се похвали с успех в Интертото през 1995 година.

Решението за това Бордо да бъде пратен в трета дивизия бе взето от френския футболен финансов орган, след като стана ясно, че има дългове за над 40 милиона евро.

Очаква се президентът Жерард Лопес да оспорва решението, защото в последните седмици бе обявил план, според който ще се пребори с финансовите неуредици благодарение на инжекция от 26 милиона евро от собствените му компании. Той очакваше и продажба на футболисти за малко повече от 22 милиона евро.

Лил премина изслушването на финансовата комисия без забележки, а Сент Етиен, където се работи за смяна на собствеността, също може да бъде спокоен за елитния си статут.