Дисциплинарната комисия към БФС наказа тима на Верея с изхвърляне от елита.

Причината са продължаващите сигнали от страна на УЕФА за дейност от страна на клуба, целяща манипулиране на резултати, с което се уронва престижът на родния футбол, съобщават от родната централа.

В БФС са пристигнали сигнали за нерегламентирано финансиране на Верея от страна на китайски граждани, свързани с манипулирането на футболни срещи в Европа. Родната централа изрази готовност да съдейства на държавните институции за разрешаването на случая.

През този сезон Верея изигра 32 мача, в които успя да спечели едва 6 точки. В повечето срещи клубът бе прсото спаринг партньор на опонентите си, а в голяма част от сезона за старозагорци играеха куп чужденци, без предишен опит в професионалния футбол.

Верея вече изтърпя наказание от парична глоба заради няколко съмнителни срещи, а сегашната мярка направо изхвърля тима от елита.

Това идва два дни преди полуфиналния плейоф за оставане в Първа лига срещу Септември, който столичани ще спечелят служебно.

Точките на Верея през сезона няма да бъдат анулирани, тъй като провинението е през втория, а не първия полусезон. 

Ето и цялото съобщение на БФС.

"Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз наказа ФК "Верея" (Стара Загора) с ефективно преместване от състава на Първа професионална футболна лига в този на Втора професионална лига по чл. 46, ал. 7 от Дисциплинарния правилник на БФС за сезон 2018/2019 г.

Комисията "Етика и феърплей" сезира експертите от ДК за постъпило писмо от Експерта по почтеността към БФС с 5 броя извадки от анализи, предоставени от УЕФА, и констатирали сигнали за опити за манипулиране на футболни срещи от страна на ФК "Верея". На 18.02.2019 г. футболният клуб вече получи финансово наказание от Дисциплинарната комисия по чл. 46, ал. 6, т. "б" от ДП, но въпреки предприетите мерки, от УЕФА продължават да се получават сигнали за дейност с цел потенциална манипулация на резултати, с което се уронва престижът на българския футбол и администриращите го органи.

Допълнително БФС получи сигнали от интегрити офиса на УЕФА за нерегламентирано финансиране на ФК "Верея" от страна на китайски граждани, свързвани с международни синдикати за манипулиране на футболни срещи в Европа и света, както и граждани на бившата ОНД, разследвани за манипулиране на футболни срещи на местно ниво.

Дисциплинарната комисия прие предложението на Комисия "Етика и феърплей" на ФК "Верея" да се наложи наказание по чл. 46, ал. 7, а именно:

"Когато са налице значителни съмнения с голям обществен отзвук и по предложение на Комисията за етика и феърплей, ДК може да наложи наказание преместване на отбора в по-ниска група или ниво (следващото по низходящ ред) за следващата спортно-състезателна година без право да довърши участието си в настоящата спортно-състезателна година."

Експертните комисии към Българския футболен съюз са категорични, че наказанието е справедливо с оглед предотвратяването на уговаряне на манипулативни резултати и защита на авторитета на българския футбол както на национално ниво, така и към международните организации, ръководещи европейския футбол.

Всички материали, касаещи нерегламентирано финансиране на ФК "Верея", както и други данни, получени в БФС, са предоставени на вниманието на прокуратурата. Българският футболен съюз подчертава готовността си да сътрудничи на държавните институции за разрешаването на случая".