Тегав ръководител съм, всички ме мразят, но като дойдат успехите и всички ме заобичват. Това любопитно признание направи треньорът на "Левски" Станимир Стоилов, който даде интервю за предаването "На фокус с Лора Крумова" по Нова телевизия.

Той отговори на интересни въпроси и разкри подробности за работата си в "синия" клуб.

"Ангажиментът, който имаме е огромен, трябва да работим. Идвам на "Герена" малко след 9 и стоим докато имаме работа. Според мен имаме много малки неща за оправяне, за да стигнем до големите. Личният пример е най-доброто за колектива. След като ние сме тук, оттам надолу трябва да мислят те да идват. Имало е клубове, в които съм отивал час и половина преди тренировката и след това ме няма. Имам задължения и ангажименти към Левски, които трябва да покрия като работа.

Не съм много приятен за ръководител, дори за чистачките. Много съм тегав. Не искам никой да ме обича, всички ме мразят. Като дойдат резултатите после се обичаме много. В България, ако не се управлява с твърда ръка, трудно се постига резултат. Не говоря да си диктатор, а да искаш да става както трябва. В нашата действителност сме царе на имитацията. Старая се да ги избягвам", допълни още треньорът на Левски.

БТА

Той бе категоричен, че всички съдят за качествата на един треньор по резултатите, а не по начина му на държание.

"Дълги години съм тук и като футболист и като треньор. Виждам, че добрият чичко на никого не е мил. Рано или късно всичко опира до свършената работа. Ако си затваряме очите за проблемите, то рано или късно те удря в главата. Краят в спорта или футбола винаги е негативен. Докато си в процеса трябва всичко да се върши както трябва. Няма нещо, което да ме изненада на "Герена". Щях да се изненадам да видя нещо построено, но не видях", заяви той.

Станимир Стоилов разкри кое е първото нещо, което е "откраднал" от чужбина.

"Първото нещо, което откраднахме е теренът. Смея да твърдя, че е един от най-добрите в България. Той е правен по време на предишния ми престой. На 1/3 от парите искаме да правим терени в България. Направете сметка какви са сегашните терени. На запад видяхме как са терените. Видях терена на "Алианц Арена", как се поддържа. Ние не трябва да измисляме нещо ново. Отиваш в една средноевропейска държава, поглеждаш и виждаш един прекрасен терен".

Снимка: БТА

Той коментира и каква е тайната играчи на "Левски", които при предишни треньори бяха отписвани, сега да се представят на ниво.

"Футболистът трябва да вижда, че всички се грижат за него. Той трябва да има най-хубавите неща. Има хора за всичко. Футболистът трябва да бъде обгрижван. Обикновено разчиствам къщата, ако не слушат. Или вървят в пътя или се разделяме. Докато съм тук, такива са правилата. Другият вариант е да си тръгна. Говоря футболен английски, португалски, руски, малко турски, сръбския не го броя дори. Говорим на различни езици, но футболният език на терена е един и същ. Чужденците имат учители да учат български. За тях е добре. Ние също бяхме неграмотни, когато играехме в чужбина. Учихме от терена, от ресторантите. Добре е да знаят езика. Добре е за комуникацията", заяви Мъри.

Снимка: БТА

Стоилов разкри и как е положил основата за успехите на "сините".

"Първото чистене на главите е със създаване на условия за работа на футболистите - терени, екипировки, плащане на заплати. Оттам нататък започва процеса за изисквания. Тогава има за какво да го глобиш, да го накажеш. За да тръгнем към натиска трябва да изчистим обстановката около тях. Да, по-емоционален съм, защото в момента всичко е по-лично. В предишния си престой имахме и по-силен отбор, по-силно стояхме като клуб - мощно, финансово.

Сега е много по-лично, защото ангажиментът, който поех за Левски беше най-вече заради мъката, която събраха нашите привърженици и да им дадем последния лъч надежда, за да спасим клуба. Хората, които обичат Левски, са много и ангажиментът е сериозен. Ангажиментът, който поех, бе заради мъката на нашите привърженици", обобщи спецът.

Снимка: Levski.bg