Изследване на футболната обсерватория CIES произнесе тежка, но не и неочаквана присъда на България. Елитната лига на страната ни е на 47-о място от 51 професионални и полупрофесионални дивизии в света по средна посещаемост за последните 5 сезона!

Проучването изчислява, че 2019 зрители средно на мач са идвали по стадионите у нас за периода 2013-2018 г.

Само Беларус, Ейре (полупрофесионален футбол), Босна и Словения са зад България по този показател.

Празните трибуни, за съжаление, са обичайна гледка в първенството ни. Темата за причините е дълга, но е очевиден отливът на публика дори на грандовете в първенството.

Начело в класацията е германската Бундеслига, която има 43 302 зрители средно на мач за петгодишния период. Висшата лига на Англия е на второ място (36 675), следвана от испанската Примера дивисион с 27 381.

Мексико, Китай, САЩ с тяхната Мейджър лига, както и Втора Бундеслига, са в топ 10.

Любопитно, ЦСКА е на престижното 20-о място в класация от същото изследване, която не дава по-добър имидж на родния футбол. Тя е за принос към общия интерес от един клуб в отделна страна.

"Червените" допринасят с 19,3 процента от общата посещаемост по българските стадиони за мачове от елитната ни дивизия в периода. В същия списък води Селтик (36,5% от шотландските зрители), Хайдук (Сплит) е втори, а Цървена звезда - трети.