https://sja.sportradar.com/w/DirBG/18640532/0131/bg

Гол, достоен за №1 на сезона, прати в нокаут Барселона на старта на първенството на Испания. Атлетик (Билбао) гордо защити своята Катедрала - "Сан Мамес", и победи с 1:0 шампиона в първия мач от първия кръг.

Баските по традиция се опълчиха на гранда със здрава защита и големи сърца, а в 89-ата минута дойде и техният миг.

Резервата Ариц Адурис, влязъл минути по-рано, завъртя страховита задна ножица и прати топката в ъгъла на вратата на Марк Андре тер Щеген.

38-годишният нападател играе 20-ия си сезон и обяви, че след него се отказва. И нищо друго да не направи Адуриц до май догодина, това ще се помни.

Барса имаше тежка вечер без Лионел Меси в състава, а и Луис Суарес напусна с травма в средата на първото полувреме.

Преди това уругваецът удари греда, а същото направи и Рафиня в края на първото полувреме с удар отдалеч. Но Барса категорично не приличаше на шампионски отбор, който преследва трета поредна титла в Испания.

Незабележим бе 125-милионният Антоан Гризман, а 70-милионният Френки де Йонг връзваше играта, но без да успее да окаже някакво влияние в атакуващ план с тънък пас или решаващо отиграване.

Билбао бе врящ котел, отбор и публика от първата минута не спряха да "вадят от обувките" елитните си гости, а в края бяха наградени с шедьовъра на Адурис.

Нищо, че Атлетик имаше само 28 процента владеене на топката. Ударите бяха 11:11, а точните - 5:2 за домакините.

Никой не може да каже, че успехът им е дошъл случайно или незаслужено.