"Когато проектът стане готов, милиони посетителите ще станат част от легендата Реал Мадрид. Този клуб е Вселена, за него няма граници. И отново е с крачки пред останалите".

Речта на Флорентино Перес бе впечатляваща, а до него ръкопляскаха все фигури с огромно значение във футбола.

Треньорът Жозе Моуриньо в неговия идеален тъмносин костюм, спортният директор Зинедин Зидан, футболистите Икер Касияс и Серхио Рамос. Малко встрани, посланикът на ОАЕ в Мадрид доктор Хеса Абдула Ахмед ал Отайба не можеше да събере усмивката си, грейнал от щастие.

22 март 2012 г., ВИП-залата на стадион "Сантяго Бернабеу". Флорентино представя супер проект за 1 милиард долара, който да изгради т.нар. Real Madrid Resort Island - Остров на чудесата, курортен комплекс, брандиран изцяло с името и знака на най-големия клуб в света.

Мястото на построяването му е избрано и фиксирано - Рас ал Кхайма, най-красивата част от крайбрежието на Обединените арабски емирства.

430 000 квадратни метра, 600 отделни апартамента-бунгала, луксозен хотел с 450 стаи, увеселителен парк, места за гмуркане, музей на Реал Мадрид, първият в света футболен стадион, открит към морето... Изумителна гледка, показана на презентация и видео на гостите.

Embed from Getty Images

И най-хубавото, от гледна точка на Перес: Реал няма да плати и стотинка за това. Той дава за 22 години правата върху бранда си на хората, които ще построят и стопанисват комплекса, а в отговор ще получава по 50 милиона евро в първите 5 години, които трябва да се удвоят след това за останалите 17.

Плюс огромният бонус, че над 100 милиона фенове на Реал от Азия ще са на няколко часа от комплекса, а това ще заздрави позицията на Мадрид като глобална футболна марка №1. Очакванията са около 1 милион туристи годишно да посещават с преспиване Острова на чудесата.

Рас ал Кхайма е с уникална природа, изумителни плажове - картинка. На въпросното събитие присъства и Катер Масад, който е представител на автономното правителство на областта. Той казва, че Реал е направил правилния избор и заедно ще построят нещо, което отваря вратите за бъдещето.

Седмица по-късно Перес, Зидан и Емилио Бутрагеньо са на мястото. Те обявяват официално старта на проекта, удрят първа копка демонстративно, гледат с блажени усмивки как холограма на Кристиано Роналдо вкарва голове и праща поздрави на няколко езика на феновете на Реал в Азия - излъчено на видеостена при представянето.

Този континент винаги е бил обсесията на Флорентино. През октомври същата година той открива Академия на Реал в Дубай. Две години по-късно Националната банка на Абу Даби става официален партньор на клуба. Пак по негово искане и въпреки мрънкането на Жозе, звездите пътуват за мач в Кувейт, където играят срещу местния национален тим. Е, Реал получава за това 3 милиона евро.

Президентът знае, че парите на Изток са неизчерпаечи и с името и влиянието, което брандът "Реал Мадрид" предлага, е грехота да ги изпуснеш.

Луис Арман де Руж, който оглавява проекта за суперострова, дава пресконференция в деня след посещението на Перес, Зидан и Бутрагеньо на мястото. И казва:

"Имаме само един проблем. Желаещите да са инвеститори в проекта са толкова много, че ще се чудим как да отсеем от тях."

Да ти имам проблема, както се казва.

Embed from Getty Images

Оказва се, че нещата не са съвсем така. Инвеститорите внимателно подпитват какво точно и как ще се случва. Любопитно, около година след първата презентация на "Бернабеу", в ОАЕ гръмва новината, че хората, натоварени с построяването на суперлуксозния курортен комплекс, всъщност не притежават земята и частта от акваторията, която предлагат на инвеститорите.

През септември 2013-а Перес отговаря на въпроси в Мадрид, като един от тях е за Острова. "Има забавяне, но всичко ще се случи", казва босът. Но не е убедителен.

В края на същата година във финансовите отчети на клуба няма точка за комплекса, но в графата "изискуеми суми" има едни 5.8 милиона долара, които трябва да бъдат преведени в същата 2013-а от компанията-строител към Мадрид. Не са пристигнали.

Пред 2014-а Реал заведе дело срещу компанията на Де Руж, който обаче бе непроследим и изчезна някъде дълбоко-дълбоко из азиатските дебри (вероятно). По това време страничката с видеото и проектните дигитални "снимки" за курортния остров бяха елегантно премахнати от сайта на клуба.

Но могат все още да бъдат открити в интернет, разбира се. Следите остават.

През 2017 г. Реал откри Музей на клуба в Китай, като Перес не присъства, а Бутрагеньо остана пред микрофоните на медиите. Естествено, питаха го за Острова. Той елегантно заобиколи въпроса, отговаряйки, че "вратите към Азия винаги са отворени" за най-големия клуб в света. Каквото и да значи това.

Повече от 8 години след анонсирането на суперпроекта, той е напълно мъртъв и Реал предпочита за него да не се говори. Неофициално се смята, че клубът е загубил някакви пари, което Перес винаги отрича. Със сигурност той напразно очаква да върне някаква част от спечеленото дело срещу компанията на Де Руж. Тя обаче бе обявена за банкрутирала доста отдавна.

Един случай, в който бизнес проекта на Перес се провали. Не че му липсваше размах, напротив.

Но така и не видяхме един мач на първия открит към морето стадион.

Дори само заради това си струва да съжаляваме...