Бундеслигата се завръща на 2 или 9 май, а отборите вече са в режим на подготовка. Тя е много специфична и под строго разписани правила, за които разказа един от играчите в германското първенство.

Сърбинът Марко Груич е футболист на Херта в момента, но е собственост на Ливърпул. Халфът разкри какво се случва в тима му, както и в останалите състави, в дните на приготовления за най-странния рестарт на сезон в историята.

"От понеделник сме отново на игрищата в тренировъчната база - казва Груич. - Усещането е невероятно, сякаш пак сме живи. Още не тренираме отборно и на пълни обороти. Има строги правила.

В момента сме на групи от по 8 души, на две игрища. Работим на разстояние един от друг - физически упражнения и такива с топка, но без единоборства, без двустранни игри все още.

Използваме съблекалните на смени, за кратки периоди, много бързо. И без да се къпем там. Това правим у дома.

Тестваха ни за Covid-19 преди да стартираме, миналия петък. Сега, в четъртък отново минахме тестове. До неделя ще имаме резултатите, ако всички сме здрави, в понеделник започваме нормални тренировки с целия отбор. След това отново ще ни изследват, може би след първата седмица на общите занимания."

Футболистът признава, че е впечатлен от организацията в клуба, а и изобщо в Бундеслигата.

"Херта, както и всеки друг отбор от елита, изпрати необходимите уреди за тренировка по домовете ни. Въртяхме определени километри на велосипедите, имахме програма. Беше ни осигурен и специален телефон, на който поръчвахме храна, пак според меню от клуба."

След няколко седмици у дома, в момента Груич и съиграчите му вече могат да излизат из Берлин. Ситуацията в страната очевидно се подобрява, а сърбинът прави сравнение с тази в Англия, след като ежедневно е в контакт с хората в клуба му - Ливърпул.

"Положението в Германия е по-добро - казва Груич. - Тук смъртните случаи са далеч по-малко, тестовете бяха многократно повече и много добре организирани, болниците и държавата бяха подготвени за всичко това. Смятам, че германците се изправиха срещу тази пандемия най-силни от всички европейски страни. Говоря с момчетата от Ливърпул, те се измъчват, че седят у дома и не могат да тренират и играят. Но скоро, надявам се, и това ще се случи."

Невероятно, но сърбинът може би ще играе през май и юни в Бундеслигата, а след края на сезона на Херта ще се прибере в Ливърпул, където тепърва ще се подновява Висшата лига. Не е изключено той да получи право да участва в мачовете на "червените" през лятото, тъй като преотстъпването му е до 30 юни.

"Ето това ще е нещо знаменито, да се прибера и да стана шампион с Ливърпул - казва 24-годишният халф. - Градът и клубът чакат тази титла от 30 години, а тя е на 99 процента спечелена. Аз нямам никакъв принос през този сезон, но съм част от отбора и ще е приятно да съм там, когато се случи."