На 1 юли трансферният пазар в Европа официално отвори, а и преди това да се случи, немалко сделки за съвсем немалки пари вече бяха готови и само чакаха регистрация.

И докато грандовете на континента пазаруват звезди като Ерлинг Холанд, Дарвин Нунес, Садио Мане, Орелиен Чуамени, Ричарлисон и т.н., преподписват за стотици милиони с Килиан Мбапе, Салах и други, Барса е в съвсем различна позиция финансово.

Клубът реално е на ръба на фалит от година и половина. Дълговете гонят 1,5 милиарда евро, а Лигата забрани регистрацията на нови играчи за сезона, ако не бъде гарантирано, че за всяко похарчено евро за заплати на такива, Барса може да докаже приходи от поне 3 евро - тоест, да доведе до 1 (похарчено) към 3 (получени) нетните си баланси.

Нещо, което е изключително трудно и бе необходима "екстра сделка" извън футбола.

И тя дойде - клубът продаде 10 процента от правата си за тв излъчвания на американската компания "Sixth Street" в неизгодна, но спасителна сделка. Тя ще донесе 300 милиона евро в следващите 24 месеца, но реално връзва ръцете за много неща и превръща Барса в неин роб.

А се очаква и да бъдат продадени още 15 процента на същата компания - това ще направи 1/4 от активите, които вече няма да се контролират от клуба.

Те ще дадат някаква свобода на трансферния пазар, който - някак странно - през това лято се върти все около Барселона.

Роберт Левандовски иска да се махне от Байерн, защото е говорил с каталунците и това е желаната му дестинация. Този трансфер буксува, защото нито има ресурс за плащане, нито пък възможност за картотекиране на поляка. Но "ще има" в някакъв момент, та Байерн седи на "стенд бай", Челси не може да отправи оферта, тъй като хората на Левандовски чакат Барса...

Снимка: Getty Images

Цел №1 на Манчестър Юнайтед - Френки де Йонг, създава друга подобна ситуация на цайтнот. Тоест, той е пешка в нея, "партията се играе" от Барселона.

Клубът дължи сума на ръка на играча и агента след влизането в третата година от договора му. Не я плаща, защото няма парите в момента, "но ще ги има", когато потекат от Щатите по сделката със "Sixth Street". Френки иска да остане. Юнайтед е договорил сумата да го купи. Барса хем иска да го продаде и да се освободи от заплатата му, хем Шави, треньорът на отбора, го иска в състава. И сега "червените дяволи", нидерландският играч и испанският треньор седят и чакат - къде ще играе Де Йонг, да планират ли с него за сезона, да търсят ли алтернатива...?

Рафиня - един от най-високо котираните играчи на пазара, който очевидно ще бъде продаден от Лийдс, бе договорен за Челси на 1 юли. Двата клуба стиснаха ръце на 1 юли, но... Бразилецът не се договори за преминаване в Лондон с аргумента, че "чака" нещо друго. Това друго е Барселона. Оттам имаше устно уверение, че е желан и ще бъде привлечен, когато "има парите".

Та Рафиня, Челси и Лийдс също са в цайтнот. Заради Барселона.

От друга страна, изходящите трансфери са друг проблем, който затлачва куп сделки и за други клубове.

Клеман Ленгле след триседмични преговори и куп компромиси бе даден под наем на Тотнъм, само и само Барса да не му плаща заплатата. Друг бранител с огромно възнаграждение и нулево желание да остане - Самюел Юмтити, се провали на медицинските тестове в Рен и не може да бъде продаден. Така се забавя примерно сделката за Рафиня... И Челси, и Лийдс чакат - едните, за да знаят дали взимат бразилеца, другите - да му търсят ли заместник и т.н.

Случаят "Дембеле" също е култов - преговорите вървят за нов договор, но условията са изумително високи. Барса "ще има пари" в един момент, но как се преговаря с това като аргумент в ръката. Да подпишем сега, парите ще ги има скоро.

Всичко това вече започва да изнервя и испанския, и европейския футбол. Правилата са, за да се спазват, а не да се превръща трансферният пазар в Борсата на Ню Йорк, където се въртят едни акции, котировки, виртуални милиони и сделки, които за минути се променят.

УЕФА също предупреди клуба да внесе ред в действията си, защото създава хаос. Ла Лига е категорична, че този път няма да пропусне да санкционира Барса дори с отнемане на точки, ако бъде нарушен финансовия правилник. Миналото лято това се размина "с компромис", но сега няма да е така.

Снимка: AP/БТА