Пеле и днес е наричан Крал на футбола, независимо от личното мнение на този, онзи или дори милиони хора, които сочат като №1 в света Марадона, Меси, Роналдо или Кройф.

Бразилската икона е с по-специално място в историята на играта, а и не само в нея. Той е пионер, невиждан дотогава феномен - като атлет и чисто футболно, който променя представите за това как се играе тази игра, как се е играла до неговата поява и какво може да се постигне с топката в краката на терена.

Едсон Арантес до Нашименто изригва и пленява света на Мондиала през 1958-ма, което е добре известна история. Той няма навършени 18 години (роден е октомври 1940-а), когато отива на световното първенство в Швеция, пропуска първите два мача и дебютира срещу СССР, за да направи невероятен фурор на турнира.

Вкарва шест гола в трите мача от елиминациите (1:0 над Уелс, 5:2 над Франция и 5:2 срещу Швеция на финала). Останалото, както казват, е история... Светът има нов идол, който залива не само футбола със славата, усмивката и невероятния си талант.

Но една малко известна история, разказана наскоро от самия Пеле, разкрива детайли от въпросния Мондиал, на който е можело и да няма фурор на 17-годишния гений в златиста фланелка. И кой знае тогава как щеше да се развие тази изумителна кариера.

Снимка: Getty Images

Пеле отива на световното в Швеция контузен. Бразилия вече знае кой е и гледа на него като на суперталант, след като в 12-те месеца преди турнира е играл в пет приятелски мача за тима и е вкарал пет гола. Включително три срещу България в двете последни контроли през май 1958-ма, преди селесао да тръгне за Мондиала.

Но в лагера на бразилците край Стокхолм има разногласия дали тейнейджърът е готов да играе. И не само заради коляното, което е контузено.

Професор Жоао Карваляеш пътува с отбора от Рио де Жанейро, като никой от останалите тимове, журналистите или местните хора си няма представа кой е този човек с футболистите на Бразилия. А той е психолог, който има огромно влияние в отбора. По онова време такава практика е напълно непозната - с играчите да пътува психолог. Но селекционера Висенте Феола вярва в методите на Карваляеш, без да ги издига като значимост над неговата, чисто спортно-техническа преценка.

Професорът провежда серия психометрични тестове и някои дребни "игри на съзнанието" по време на лагера в Швеция в дните преди мачовете. Той се струва странен на играчите, а самият Пеле - едно дете, което за първи път напуска родината си, е направо втрещен от неговите методи.

Карваляеш се появява в Сао Пауло през 1956-а, но преди това е работил към федерацията, за да помогне за психическата стабилност на съдиите в бразилския футбол. Сам е бивш играч.

В Швеция той носи дебели папки за всеки един играч, с името им, изписано върху тях. Но никой няма право да надчина вътре. Естествено, всеки от футболистите е изкушен да разбере как е оценен, какво е анализирано за него вътре и т.н. Доста след първенството професорът разкрива, че повечето листа са били празни, но така е държал играчите нащрек и мотивирани - от притеснението каква ще е оценката им. Един от триковете на психолога.

Седи и наблюдава, рядко влиза в преки разговори с играчите. Но вечер провежда разговори с Феола и му казва някои от наблюденията си. "Този изглежда нервен, онзи е в идеално състояние, готов и зареден", и т.н.

Снимка: Getty Images

Един от тестовете е взаимстват от американската армия. Той се казва 'Army Alpha' и в него се изпробват способностите на играчите по аритметика, граматика, но и в асоциативното мислене. Който има твърде слаби резултати, минава на тест 'Army Beta', където се рисува, довършват се изречения, свързват се точки през лабиринти и т.н.

Разбира се, най-слабите резултати дават най-младите играчи, както и Гаринча, който няма никакво образование. Той предоставя заключенията си на Феола, а в тях пише, че Гаринча е "неспособен на бързо и точно мислене в сложни ситуации", със слаба интелектуална подготовка и податлив на напрежение. А Пеле е "инфантилен" и без шанс да влезе в битката, в която наоколо са само опитни мъже. И за двамата също така има изречението: "не са способни да носят отговорност".

Гаринча и Пеле обаче играят още в първия момент, в който са здрави. Селекционерът отвръща, че вярва в методите на Карваляеш, не се съмнява в науката, но има и футболни инстинкти. А тези двамата, ако са здрави, ще са на терена.

"Доктор Карваляеш бе част от отбора, но никой не се познаваше с него добре - пише в поредната си автобиография, която скоро видя бял свят, Пеле. - Рисувахме рисунки, правихме различни тестове с лист и химикал, а ние сме футболисти. Не помня какво нарисувах, но резултатите ми бяха отчайвайщи според професора.

Той не знаеше нищо за футбола. Нямаше по-добро крило от Гаринча в световния футбол, а аз бях готов да пробия в тима и пълен с енергия. Имах травма, но Феола ми каза - когато коляното ти е добре, играеш. Нищо друго не слушай и не мисли."

След спечелената световна купа с основни заслуги на двамата, които не могат да носят отговорност, в Бразилия има дори известна ярост и реваншизъм към професора, който "опитал да провали отбора". Но лидери като вратаря Жилмар го защитават.

"Методите му работят - казва той. - Ние бяхме в невероятно настроение, играехме с усмивка и всичко в лагера бе отлично, като той има най-сериозна заслуга. Тестовете бяха само едната страна на неговата дейност в Швеция. Професорът заслужава медал, а не критики."

След Мондиала Карваляеш се връща в Сао Пауло и работи там още 18 години, чак до смъртта си през 1976-а. Днес на стадиона на гранда има зала, която носи неговото име. Заслугите му за успехите на отбора в периода са неоспорими.

Методите му през 1958-ма са считани за спорни, но в годините след това ги прилагат испански, италиански и английски клубове. А извън футбола спортни психолози, каквито днес има практически навсякъде, се ползват в американския футбол, баскетбола и други отборни спортове, като идеите и теориите на бразилския професор са основа за приложение в немалко случаи.

Да, но той за малко не струваше оставяне извън състава на хлапето, което промени футбола. Кой знае дали това щеше да се случи, ако Пеле бе гледал мачовете на Бразилия по шведските терени по анцунг от скамейката.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos