Днес ще разберем кой е поредният носител на "Златната топка" в една от най-трудно предвидимите и оспорвани години на надпреварата. Около 20 часа в Theatre du Chatelet ще започне приема и официалната част преди награждането на най-силния играч според "Франс Футбол", а в 21,30 ч стартира церемонията.

Разбира се, името на победителя се пази за края на вечерта и кулминация на цялото шоу. Очаква се да го чуем около 22,30 ч.

Пълната поверителност около него във времената на постоянно изтичане на информация, интернет, "новина на минутата" и т.н., е направо изумителна. А как се постига - говори шефът на френското издание Паскал Фере. Човекът знае кой печели, но няма да ни каже. Не и преди официалното обявяване.

"Имам около 1000 обаждания за това в последните три месеца - смее се Фере в интервю за "Ню Йорк Таймс". - Първо ме питат как е здравето, семейството, какво планирам за Коледа... А после си идват на думата. На 29 ноември ще ви кажа - това е моят отговор.

Приятели, познати, непознати, колеги... Всички искат да знаят кой печели "Златната топка". Но това е държавна тайна!"

Е, чак държавна - може би не. Но "Франс Футбол" някак успява да я пази от целия свят във времената на водопади от информация. Днес се знае почти всичко за почти всеки, но мистерията около футболист №1 на годината се запазва.

Преди 27 години първи в класацията бе Христо Стоичков, единственият българин с наградата. Той разказва своето преживяване в книгата си "Историята" - как седмица по-рано идва човек от Франция, който го известява лично в разговор на четири очи. Как е пазил тайната дори от съпругата си Марияна, от съотборниците в Барселона и самия Йохан Кройф, как е пътувал с частен самолет за фотосесията и обратно, за да излезе в деня на награждаването списанието с Ицо и "Топката" на корицата.

Днес е още по-тайнствено. Дори няма организирани фотосесии преди церемонията, за да няма изтичане на информация. Кой няма да види Меси, когато се появи някъде в Париж за снимките? Или Левандовски? Или който и да печели - все лица, които всеки по света познава.

Снимка: Getty Images

Фере разкрива някои от тайните около това как се пази пълната секретност на наградата:

"Знам аз, знае и вторият човек в медията ни. Той научава от мен, това е мое решение. Мога да му вярвам напълно. За шеста година съм начело на процеса и продължаваме да го правим по този начин. Самите победители научават 48 часа преди церемонията, за да сме сигурни, че ще дойдат и ще знаят каква е програмата. Защото е известно какви случаи сме имали..."

Ясно е за какво говори Фере. През годините три пъти се случваше Кристиано Роналдо да не уважи събитието, защото бе разбрал, че не печели. И трите пъти първи бе големият му конкурент Лео Меси.

Работата по "Златната топка" започва през септември, когато 10 служители на "Франс Футбол" изготвят списъци от по 30 имена при мъжете и жените.

"Около 20-22 имена са очевидни и не подлежат на съмнение - разкрива Фере. - Останалите обсъждаме и отсяваме заедно на широка среща. Това е много сериозна награда и списъкът трябва да е перфектен. Хората, които избират тези 30 имена, са гледали вероятно над 1500 мача общо за годината. Те са компетентни и такива трябва да бъдат."

През октомври списъците отиват при тези повече от 170 журналисти, които гласуват. Тогава ги обявяват и за света.

И започва операцията по засекретяване. Гласовете идват в отделен сървър, в затворени и недостъпни имейл адреси, в специално изготвен формуляр. Това е вътрешна система, като нито един мейл в нея не може да бъде копиран. Пристигат директно при Фере, който предоставя информацията и на заместника му. Достъп може да има и техническо лице от медията, ако се наложи заради проблем в софтуера. Няма еквивалент на такава потайност никъде другаде в спорта.

Снимка: Официален сайт

И пак - за Роналдо и Меси. Главният редактор се отпуска и говори по темата, открехвайки вратите към неща, оставащи извън светлината на прожекторите.

"Роналдо има само една останала амбиция във футбола и това е да се оттегли с повече "Златни топки" от Меси. Знам го, защото той лично ми го каза - усмихва се Фере. - Лео не ми е казвал това, но съм убеден, че иска още и още да печели приза. Вижте статистиките на двамата - те са най-силни като голове винаги през септември и октомври, когато става гласуването. Не е случайно, нали?!"

Френският издател има още една малка история, която доверява в интервюто.

"Когато се обадих по телефона на Лука Модрич, за да му кажа, че печели наградата за 2018-а, той се разплака. Още тогава, когато чу. Кълна се, този човек плака като дете! За него това бе най-великият ден в живота му. И го разбирам - това е "Златната топка"!"

Днес изглежда победителят ще е между Меси и Левандовски, но... кой знае.

При тази поверителност и едва ли не - омерта - около наградата, нищо чудно да има и изненада.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos