Как ще ги стигнем румънците във футбола ли?

Ами - точно никак, поне към момента и очертаващите се следващи 1-2 десетилетия. Или поне - няма шанс, ако гледаме инфраструктурата, инвестициите и начина на работа там и тук.

Поводът да напишем тези думи е, че в неделя в квартала на Букурещ с име Гюлещи, през който сте минавали, ако сте пътували с кола между румънската и българската столица, и който далеч не е най-представителният и изискан в града, се игра мачът Рапид - Политехника (Тимишоара).

Около 14 хиляди зрители се събраха да го гледат, завърши 1:0, но е исторически с друго. След 80 години Рапид се премести на модерния нов стадион "Рапид Гюлещи", който скоро се очаква да смени името си, защото спонсори, желаещи да му станат кръстници, не липсват.

Арената е по най-съвременните изисквания, за 14 хиляди души, струва 67 милиона евро, като се оскъпи доста заради забавянето в строителните работи. Трябваше да е готова за Евро 2020, на което Букурещ прие мачове, но не се случи. Но я има - и на нея се играе вече футбол.

Embed from Getty Images

О, ако мислите, че това е някакво невероятно събитие, чакайте малко. Румънците за 11 години откриха само в столицата си стадиони за 440 милиона евро. Четири чисто нови, супермодерни, идеални за всякакво първенство, мач на национален отбор, тренировъчна база и т.н. събитие.

Преди 11 години се започна с "Арена Натионали" - стадионът, който струваше над 230 милиона евро на страната, прие мачове от Евро 2020, както и финал в евротурнирите. През май 2012-а там Атлетико (Мадрид) би Атлетик (Билбао) пред над 52 000 зрители и взе купата в Лига Европа.

През юли 2021-ва в Букурещ новичките стадиони никнаха като гъби.

На 3 юли откриха "Аркул де Триумф", кръстен на близката Триумфална арка - един от символите, дали името на града като Малкия Париж. Арената е само за 8 хиляди зрители, но е изключително функционална. Националният тим по ръгби играе там мачовете си, а румънците са сила в този спорт (веднага след шестте топ европейски нации в този спорт).

Embed from Getty Images

Но освен това, футболът също използва "Триумфалната арка". На нея имаше мачове от Евро 2021 до 19 години, а там бяха и базите на няколко отбора, които играха на мъжкото европейско - включително на световния първенец Франция.

На 7 юли миналата година Стяуа, който е най-титулуваният клуб в страната, се появи за първи път на терена на стадиона със същото име. Той издигна снага в прекрасния си, модерен е функционален вид, на мястото на култовата стара "Генча". Адресът е същият - булевард "Генча", номер 45, но ако сте били на стария стадион, а сега идете да видите новия, няма да повярвате, че мястото е едно и също. Инфраструктурата наоколо и самият вид на арената са като от друга планета.

31-хиляден капацитет, четири прибрани до терена трибуни, напълно покрити, с всички условия на един стадион, какъвто има западен клуб от сериозно първенство в 2021 г. Това получи Стяуа миналото лято. Сега го има и Рапид.

Та - ето ви ги 4 арени, нови-новенички, само за 11 години, стрували общо 440 милиона евро за построяването и привеждането им в бойна готовност. В София имаме една трибуна, вдигната на "Герена" (и без козирка дори), един Национален стадион, появил се в нов вид, ремонтиран преди 20 години. Да не говорим, че "Васил Левски" е непокрит в почти 4/5 от обема си, нефункционален, наводнява се при всеки обилен дъжд и не покрива критериите за никакъв европейски двубой. Просто бяхме длъжни да внесем този абзац на сравнение.

Embed from Getty Images

И се връщаме оттатък Дунав мост, защото не сме свършили там.

Клубът Университатя от Крайова може и да няма успехите на Стяуа, но ако видите стадиона му...Ето го (долу), а ето ги и фактите: 30-хилядна арена, струвала 52 милиона евро, изцяло покрита, фантастично изглеждаща и даваща усещане, че тук играе европейски гранд. Нещо повече - след построяването му през 2017-а този красавец, носещ името на местната легенда Йон Облеменко бе избран от жури на УЕФА за четвърти най-модерен като условия и функции В СВЕТА. Пред "Ванда Метрополитано" на Атлетико и стадиона на Зенит в Санкт Петербург.

Продължаваме, не сме приключили. От 2011-а насам в Румъния нови стадиони имат още:

- Астра (Гюргево), стадион "Марин Анастасовичи", 8500, цена - около 20 милиона евро.

- Пандури (Търгу Жиу), стадион "Тудор Владимиреску", 12 500 места, цена - 28 милиона евро.

- Петролул (Плоещи), стадион "Илие Оана", цена - 17.5 милиона евро.

- Сепси (Станчу Джордже), стадион "Сепси", 8400 места, цена - 25 милиона евро.

- Виторул (Констанца), стадион "Виторул Овидиу", 4500 места, цена - 10 милиона евро.

- Арад и Волунтари (Арад), стадион "Франциск фон Нойман", 12 700 места, цена - 14 милиона евро.

За 11 години това са 11 арени в страната, стрували около 630-640 милиона евро. Румънците с инфраструктурата и градивния подход към футбола, малко са ни изпреварили, изглежда.

При нас за този период чухме куп обещания, а два пловдивски клуба получиха едни милиони за стадионите им, които явно няма да стигнат. А и нещо в проектите и изпълнението все скърца, та двата строежа не са близо до финализиране. Този на Локо (Пд) даже не е точно строеж на нов стадион, ами дооправяне на стария. Един Лудогорец си направи нов стадион за този период, на няколко места имаше ремонти и реновирани трибуна-две... и това е.

Къде са проблемите - друга тема. Но къде сме ние и къде са румънците, това изглежда кристално ясно.

Embed from Getty Images