Епидемията с коронавирус замрази световния спорт и постави огромни въпросителни върху протичащите сезони в различните дисциплини.

Някои ръководства решиха да прекратят шампионатите и да определят за победители временните лидери, а други изчакват преди да вземат окончателно решение.

В случая най-големият проблем е неизвестното. Не е ясно кога обществото ще се върне към нормалния живот и съответно кога ще бъдат подновени спортните шампионати. Може да е след месец, може и да е след няколко месеца.

През миналата седмица българският футболен шампионат беше прекратен до второ нареждане в период, в който той бе близо до завършване на първата си фаза. Останаха да се изиграят два кръга от редовния сезон, а по регламент след това таблицата се разделя на първа шестица и втора осмица.

Българският футболен съюз трябва да вземе много важно и също толкова трудно решение. Пред такова са почти всички европейски футболни първенства, начело с топ шампионатите в Англия, Германия, Франция, Италия и Испания.

Ако епидемията продължи до май, когато реално трябва да приключат шампионатите, то дотогава вече трябва да е взето окончателно решение.

Вариантите за българския футбол са следните:

- Първенството се анулира и сезонът се счита за нулев. При този вариант всичко, което е постигнато от отборите до момента, е без значение. Счита се че няма шампион и няма изпадащи отбори, въпреки точковия актив до този момент. При въпросния вариант много ръководители ще изразят недоволство и може би с право. При него преднината на Лудогорец от 9 точки пред Левски (с мач по-малко) ще е без значение, а в Англия например Ливърпул няма да е шампион, макар че се нуждае само от две победи, за да го постигне математически. Що се отнася до изпадащите - Витоша Бистрица ще остане в Първа лига, макар че постигна скромен актив от 6 точки в 24-те си изиграни мача.

- Взема се настоящото класиране, което се счита за окончателно. При този вариант Лудогорец вдига деветата си поредна титла (което на 90% щеше да се случи и без прекъсването на шампионата). Освен това квотите за Европа се разпределят по следния начин - разградчани играят Шампионска лига, а Левски, Локомотив и ЦСКА ще участват в Лига Европа, тъй като заемат следващите три места. Турнирът за Купата на България се анулира, ако не могат да се изиграят полуфиналите и финала в нужния срок. Ако могат, то победителят също се класира за Лига Европа. Ако това е Ботев (Пловдив), то ЦСКА няма да играе в Лига Европа.

- Изиграват се последните два кръга от редовния сезон. Този вариант зависи от условието дали може да се играе футбол в близките 2-3 месеца на територията на страната, най-вероятно без публика. Изглежда логичен, тъй като при него всеки отбор е играл с всеки на разменено гостуване и не би трябвало да има сърдити. След въпросните два кръга се взима класирането и то се счита за крайно. При такъв вариант единствената промяна може да настъпи в топ 4, тъй като Славия е на четири точки зад Левски, Локомотив и ЦСКА, които са с равен актив.

- Друго решение (при условие, че футбол няма да се играе в близките седмици). Моля посочете в коментарите алтернатива.