Младежите на България приемат Естония в 18,30 часа на стадион "Славия" в последен мач от квалификационната група за Евро 2021. Срещата ще гледаме по БНТ 3, а надежда за класиране все още има... Макар и да е по-скоро именно това - надежда, а не сериозни шансове.

България трябва да победи днес, това е задължителната част, която зависи от нашите. В същия час в Лодз Полша играе срещу Латвия.

В момента сме на трето място с 15 точки, а втори са поляците със 17. Лидерът Русия вече се класира с 23.

Простите сметки:

Ако победим днес с какъвто и да е резултат, а Полша не спечели у дома срещу латвийците, ставаме втори. Дори при равен актив (по 18 т.) сме пред тях заради предимство в преките двубои. И тогава започва голямото пресмятане.

Сложните сметки:

Победителите в деветте групи се класират - Дания, Испания, Русия, Англия, Франция и Италия са ясни. В три групи още има интрига на върха.

Петте най-добри втори отбора също отиват на европейското, а ако спечели днес и вземе втората позиция с полска издънка, България ще търси именно такава позиция.

По регламент се премахват точките, спечелени в групата срещу последния отбор. Това означава, че ако сме победили днес и сме втори, а последен остане тимът на Латвия, както е сега, ние завършваме с 14 точки. Спечелихме четири с латвийците, след като направихме равен с тях като гост. Има обаче и вариант, при който те правят не реми, а бият в Полша - тогава излизат пред Естония, а последният вече са естонците. И ние оставаме само с 12 точки.

Към момента в класацията на подгласниците Швейцария (21 точки) и Португалия (18) са се класирали. Португалците могат да изпреварят на теория Нидерландия на върха в своята група, но и при такъв сценарий, "оранжевите" ще са със сигурност най-добър от вторите (21 т.).

Битката е за останалите три места.

Полша е с 14 т. към момента, но хипотетично приемаме, че ги вадим от играта като станем втори. Белгия има 13 т., а днес гостува на неиграещия за нищо тим на Босна и Херцеговина. При победа, белгийците са непоклатими с 16 т., а при реми събират 14 и голова разлика +10. Нашата е +6 и ето защо е важно да бием естонците със сериозен резултат.

Също с 13 т. за класацията на вторите тимове е Румъния, която приема осигурилия си място на финалите тим на Дания. Дори реми и 14 т. правят съседите нереално далечни от нас - тяхната голова разлика е +15. Съвсем реалистично е тези два тима да заемат третата и четвъртата позиция от петте отворени за най-добрите втори.

Остава обаче една свободна и, ако сме с 14 точки втори в групата, можем да се борим спокойно за нея. Конкурентите са два, след като два тима вече бяха елиминирани - Австрия и Северна Македония не могат да съберат достатъчно точки, за да са сред петте.

Шотландия сега е втори в група 4, като има 18 точки, които ще станат 12 след елиминирането на мачовете с последния. На "гайдарите" предстои гостуване на Гърция днес. Елините не играят за нищо, а победа на гостите ще ги направи недостижими за нас с 15 т. Равенство обаче ги оставя с 13. А при такова, гарнирано с победа на Хърватия над Литва у дома, втори стават хърватите, които ще имат 14 т. в класацията на вторите отбори. Това е по-лошият вариант за нас, защото тяхната голова разлика е +14 и ще нарасне - тоест, недостижими са.

В група 1 пък Исландия е втори, но е сложно... Последният мач на отбора като гост на Армения е отложен, като засега няма решение на УЕФА дали ще има служебна победа или ще се търси друга дата. Същото се отнася и за мача на Швеция с арменците отпреди няколко дни, който също не се игра.

Ако се стигне до служебни резултати, исландците събират 21 т. (15 за класирането на вторите тимове) и са недостижими за нас. Шведите ще имат 18 с мач като гост на Италия, която вече се класира. Ирландия също е в играта, но максималният брой точки, ако стане втори, за този тим ще е 13.

Ще опитаме да бъдем максимално кратки:

Ако България бие днес и Полша не спечели, трябва да стискаме палци за следните сценарии:

- Белгия да загуби или поне да не победи в Босна

- Румъния да падне у дома от Дания

- Шотландия да не бие Гърция навън

- Хърватия да се препъне у дома с Литва

- Италия да бие Швеция, а УЕФА да не даде служебна победа на исландците.

При два или три позитивни сценария от изброените, ще се класираме. Да, минава през много "ако" и "дали", но надеждата умира последна, нали? И по-големи чудеса сме виждали на 17 ноември във футбола...