Давид Яблонски от Левски с право е притеснен, както обяви Красимир Иванов, изпълнителният директор на клуба. Защото случаят с негово участие в манипулиране на мачове от чешките мъжки и младежки лиги не е приключил.

В петък Яблонски бе осъден на 18 месеца условно и глоба в Чехия, след като бе признат за виновен по скандала, засегнал група от 22-ма играчи през 2013 г.

Тръгва обжалване, но след него ще се стигне и до намеса на футболните правораздавателни органи, а в случая - това е Комисията по етика на ФИФА, която от 5 години има правомощия да раздава "глобални забрани" за играчи, треньори и ръководители.

Какво може да бъде наказанието на един от най-добрите играчи на "сините"?

Кодексът на ФИФА от 2011 г. предвижда няколко варианта за санкции. Глава II, Секция 6, член 6.2 ги обуслява така:

Всеки, който предлага или осигурява несправедливо предимство за манипулиране на мачове на трета страна, подлежи на:

а) Глоба с минимален размер 10 000 швейцарски франка

в) Забрана за всякаква футболна дейност

с) Забрана за достъп до стадион, като добавка към приложеното в подточка в).

Частта за "незаконното уреждане и нагласяне на резултати" - и това е вероятно точката, по която ще мине Яблонски, тъй като е предлагал съдействие да манипулира резултати на юношески двубои в Чехия, гласи:

Глоба от поне 15 000 швейцарски франка и глобална забрана (12-18 месеца).

Пред 2012-а и 2013 г. документите на тази комисия бяха обновени, като глобите и наказанията станаха още по-сурови.

Примери са последните намеси на ФИФА, като например санкцията за 2 години без право да участва във футбола и да стъпва на стадион за Рамон Марадиага, селекционер на Салвадор. Той е уличен, че е свързал играчите си с азиатци, предложили пари, за да пуснат голове в мач от Световните квалификации. Санкцията бе наложена през май тази година.

Има и доживотни наказания, като тези на тунизийските играчи Маруан Труди и Махмуд Дриди са за "манипулиране на мачове от местното първенство". Не се уточнява колко сериозна е тяхната намеса, както и в какви размери са манипулациите.

Всичко зависи от това как чешката федерация ще представи провинението на Яблонски и останалите осъдени, както и дали обжалването - което е индивидуално от защитника на Левски и адвокатите му, ще е успешно.