Георги Дерменджиев вече не е национален селекционер, но е интересно да се разбере неговия прочит на събитията в тима за последната година. Както и къде е видял причините да не се изпълни целта - класиране на европейското първенство при удобна възможност с домакински мачове срещу Унгария и Исландия през есента.

"24 часа" публикува първата част от анализа на бившия селекционер, който той е представил пред БФС, и от който ви предлагаме извадки. Достатъчно показателни...

"При назначаването ми за селекционер на националния отбор на 23 октомври 2019-а, аз и моят екип с поставихме краткосрочни и дългосрочни цели. Краткосрочният план включваше двата мача, оставащи до края на календарната 2019 г., а дългосрочният - насрочените за пролетта плейофи за класиране на Евро 2020 и предстоящия турнир Лига на нациите."

---

"При събирането на разширения състав за първи лагер сбор проведох индивидуални разговори с всеки един от футболистите, с идеята пряко да се запозная с положителните и отрицателни процеси, влияещи на отбора. Казусите, които установих:

- Натрупани психологически негативи у играчите, свързани с поредица негативни резултати през календарната година и по-конкретно - домакинската загуба 0:6 от Англия, получила огромен международен отзвук, замесили отбора в расистки скандали и довела до катаклизми, касаещи работата и имиджа на БФС...

- Несигурност в индивидуалните възможности и отборните такива...

- Бягане от отговорност - сериозен проблем, касаещ дефицита на индивидуални лидери и водеши фигури...

- Нарушени взаимовръзки, накратко - нарушен колектив..."

Нататък следва конкретен анализ на първите трите мача на България под ръководството на Дерменджиев - 1:0 срещу Чехия, 0:1 от Парагвай и 0:1 от Беларус.

Описана е ситуацията с отлагането на сезона заради пандемията, както и са аргументирани неудачите през есента с неравномерна подготовка заради заболели играчи, нарушен тренировъчен процес и в клубовете, и т.н.