В кралството на Негово величество Бъларския футбол нещата се променят от днес за утре, от сутрин до вечер и понякога след кратка следобедна дрямка, без изобщо на никой да му пука за най-важните фактори в него.

Сега "новото 20" е, че финалът ЦСКА - Левски ще е в неделя, 15 май, от 17 часа. Вчера бе обявено (също официално), че мачът ще е в сряда, 11 май, от 19 часа. Да изчакаме утре - може да има нова дата и час, кой знае?

На 11-и май в сряда, били планирани много протести в столицата. Това е официалното обяснение. И МВР е поискало мачът да не е тогава. Интересно. А какво ще стане, ако се зароди и организира някой протест в неделя (а ситуацията в държавата е такава, че няма да е изненада)? Тогава мачът може да иде за следващия уикенд или пък направо за месец юни. Има достатъчно време да се пръкне такъв протест - повече от две седмици.

Възникват доста логични въпроси. МВР защо не напише такова писмо, каквото е написало да БФС, но до протестиращите. И да обясни, че датата не е свободна за техния форум, та да го насрочат примерно за 12-и май? Аргументът е, че събитието "Финал за Купата на България" си има дата и час от поне 9 месеца, от преди старта на сезона. Защо отлагаме него, а не протеста, насрочен вероятно преди няколко дни. И това ли е истинската причина за промяната изобщо?

Първо и най-важно е да се знае - тук изобщо не става дума за това кой е най-подходящият ден за финал. В сряда е бил винаги у нас този мач, по традиция. Така си беше планиран и сега. Може да се спори не е ли по-добре да е през уикенда, но тези неща се решават преди сезона.

На на никого не му мина през ум да прави промени в предходните години, когато на двубоя за трофея стигаха отбори като Локо и Ботев (Пд), примерно. Един срещу друг при това, в София.

Пак си беше в сряда, в работен и делничен ден. Пловдивските фенове (а бяха 20-ина хиляди) как са пътували, как са взимали отпуск от работа - те си знаят. Но поне бяха наясно предварително - мачът си е в сряда в толкова и толкова часа.

Сега от дни се говори за евентуална промяна в последния момент, но вчера официално бе обявено, че няма да има такава. Какво се е случило от вчера до днес - пълна мистерия.

И да питаме - знаят ли хората в БФС и тези в МВР колко фенове от страната и чужбина са си направили вече планове да гледат мача, след като са разбрали, че техният отбор ще играе в него? А да смениш полети и пътувания от където и да до София, да размениш дни на отпуски и т.н., това не е толкова лесна работа. Само да ги предупредим - някои от тях вече се канят из социалните мрежи да заведат дела и да искат обезщетения за морални и материални вреди.

Или е важно само две страни да са доволни - МВР и телевизията, която предава срещата. Ако е така... Няма смисъл. Отборите финалисти са тези, които са важни. И феновете им. Не ги правете на луди.

Докога във футбола у нас ще се сменят дати и часове на мачове по този начин? Докога всичко ще се гъне под натиск от този или онзи? Обърква се програмата на още куп отбори, сменят се дните и на кръгове от първенството заради това.

Хората от Бояна да вземат да разиграят датата на една рулетка в някое казино. И без това неофициално, но пък доста масово, се говори, че някои популярни футболни босове доста често са край масата за такива игри. Те така и така ще са на стадиона на 15-и (или 11-ти, или когато все пак е мачът), та може да метнат топченцето в рулетката, и - на която дата се падне от 1 до 31, нея обявяват.

И после чакат със свито сърце - може ли полицията да го пази или не, и дали няма някое друго събитие в София този ден...