Канадският футбол е пред фалит. Това алармира селекционерът на мъжкия национален отбор Джон Хърдман, който призова за спешни мерки.

Реакцията на Хърдман идва ден след като генералният секретар на централата - бившият защитник на английските Ипсуич и Уигън Джейсън де Вос заяви, че са съвсем близо до банкрут и най-важната цел в момента е намирането на средства за неотложните плащания.

"Трябва да намерим решения на важните въпроси с финансирането максимално бързо. И не става дума само да сочим с пръст виновниците за положението. Мисля, че всички трябва да се обединим, цялата футболна общност трябва да се обедини, за да сме сигурни, че Канада ще се представя добре не само днес, но и в бъдеше", заяви Хърдман ден преди първия мач на отбора в турнира КОНКАКАФ Голд Къп срещу Гваделупа.

Финансовите проблеми във футбола в Канада ескалираха особено в началото на календарната година, когато първи нададоха глас жените. Въпреки сериозния интерес и ръст на играещите футбол в Канада, въпреки класирането на Световното първенство в Катар за първи път от 1986-а година, държавата не помага на този спорт по никакъв начин.

По-странното за момента обаче е мълчанието от страна на Световната федерация ФИФА, която има специална програма за страни в затруднение.

"Играчите си заслужиха правото да бъдат подкрепени. Щабът и всички около отбора заслужиха правото да бъдат подкрепени. Шокиращо е, че след Световното първенство в Катар, където не бяхме толкова зле за отбор без необходимия опит, вместо да изгрее слънце, на нас ни затвориха всички врати. Просто нямам обяснение", каза още треньорът, цитиран от БТА.

Хърдман говори по същите въпроси и през миналия месец, когато Канада отстъпи на САЩ в турнира Лига на нациите на Зона КОНКАКАФ.

Тогава специалистът повдигна въпроса за нуждите от повече финансиране предвид предстоящото Световно първенство през 2026-а година, на което страната е съорганизатор. Той поиска специална програма, за да може отборът да се подготвя пълноценно.