Капитанът на женския отбор по футбол на Замбия Барбра Банда ще играе на предстоящото Световно първенство, въпреки че се провали на тест за определяне на пола.

Банда е звездата на африканския отбор, като само преди дни вкара две попадения за победата с 3:2 над един от фаворитите на Мондиала Германия. 23-годишната нападателка  вече има 30 попадения с националната фланелка. Шест от тях дойдоха на Олимпиадата в Токио през 2021-а.

През миналата година тя беше наказана да не играе на турнира за Купата на Африка заради твърде високо ниво на тестостерон.

Именно с изследването на този хормон се определя половата принадлежност на състезателките в различните спортове, когато има съмнения.

Въпреки завишените нива, ФИФА позволява на Банда да играе на Мондиала заради спорно решение. Централата е дала възможност на отделните федерации сами да провеждат тестове на състезателките си и не се намесва в тези разследвания.

В предишни години ФИФА сама провеждаше разследванията си, като назначен от централата доктор осъществяваше преглед на футболистките.

Това обаче доведе до сериозни критики от момичетата. Бившата шведска футболистка Нила Фишър написа в своята автобиография, че са ги съветвали "да не се бръснат отдолу" и че е "трябвало да показват гениталиите си".

В наши дни се провеждат само кръвни и ДНК тестове, а психологически такива се прилагат само при извънредни обстоятелства. Това означава, че някои от момичетата изобщо не са изследвани.

Барбра Банда в миналото се занимава с бокс, като след навършване на 14 години печели пет професионални мача. В последствие вече се насочва към футбола, като играе в мъжки отбори, защото в Замбия по това време няма женски.

Случаят с Банда не е единственият скандал в замбийския отбор. В последните дни националният селекционер Брус Мвапе беше обвинен в сексуален тормоз.

"Ако той иска да спи с някоя от футболистките, тя няма право да откаже. Това е нещо нормално в нашия отбор", казва състезателка, която запазва анонимност.

Замбийките започват Световното първенство в Австралия и Нова Зеландия на 22 юли с мач срещу Япония. Другите отбори в тази група са Испания и Коста Рика.