Янис Карабельов за първи път в кариерата си ще играе в чужбина. 24-годишният халф си тръгва от Славия след седем години при “белите”, като в последно време дори бе капитан на родния си отбор, но интересното в случая е това, че преминавнето му в унгарския Кишварда е като свободен агент. За това потвърди самият той в първото си интервю като футболист на новия си тим, който подобно на Славия също е с повече от един век история.

Кишварда е създаден през 1911 година, но едва през 2019 година стига до елитната дивизия на унгарския футбол. През миналия сезон тимът завъшрва осми, а към момента e на пето място, само на две точки от челната тройка.

“Договорът ми с досегашния ми тим изтече и исках да намеря ново предизвикателство, да се докажа в по-силно първенство. Кишварда изглеждаше като добра опция, постигнахме разбирателство, а по време на преговорите разбрах, че става въпрос за клуб, в който ще мога да изпълня плановете си”, заяви Карабельов пред клубния уебсайт и отчете, че е очевидно, че първенството на Унгария е по-силно от българското.

Карабельов си тръгва от Славия след 144 мача и 9 гола във всички турнири. През сезон 2017/2018 той спечели Купата на България след запомнящ се триумф над Левски във финала, а преди година дебютира за националния отбор и вече има шест мача за селекцията.