С първия кръг от новия сезон в Първа лига ще бъде даден старт и на кампанията "Червен картон на футболните хулигани", организирана от Асоциацията на българските футболисти, Българския футболен съюз и Професионалната футболна лига.

Преди мачовете елитните ни тимове ще излизат на терена, облечени със специални фланелки, посветени на идеята, които впоследствие ще бъдат хвърляни в публиката.

През изминалата седмица капитаните на някои от водещите ни отбори - Светослав Дяков ("Лудогорец"), Божидар Митрев ("Левски"), Божидар Чорбаджийски (ЦСКА), Георги Петков ("Славия"), Лъчезар Балтанов ("Ботев" Пд), Бирсент Карагарен ("Локомотив" Пд) и Мартин Райнов ("Берое"), подкрепиха кампанията, като се снимаха с фланелките.

Всички те се обединиха около мнението, че наред със законовите промени и подобряването на мерките за сигурност, обществото ни има нужда и от такива граждански кампании, които да формират активна обществена позиция и да възпитават в непримиримост към футболното хулиганство.

Играчите имат водеща роля в кампанията - като целта на организаторите е те да въздействат на феновете чрез авторитета и популярността си, за да могат стадионите да се превърнат в спокойно и сигурно място. Затова още в първия кръг футболистите ще отправят категорично послание към публиката, че няма да толерират никакви хулигански прояви - и футболните хулигани нямат място на стадиона.

Снимка: bfunion.bg