Капитаните на отборите от Висшата лига са влезли във видеовръзка по инициатива на Джордан Хендерсън, лидера на Ливърпул.

Неговата идея е била приета от всички 20 играчи, които носят лентата и отговорността в тимовете от английския елит.

А тя е - да се създаде фонд, в който футболистите сами да преценят какъв процент от заплатите си да дарят за медицинските служби във Великобритания, за да помогнат в битката им с пандемията.

Ще бъдат включени и хората от треньорския щаб, въпреки че мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола вече дари 1 милион лири индивидуално за болници в Каталуня.

Идеята е капитаните да организират своите отбори, като няма да се стигне до натиск от Висшата лига или клубовете, играчите да намялат заплатите си колективно. Хендерсън смята, че този метод е по-ефективен и е срещнал разбиране от колегите си.

Според BBC, първите предположения са, че сумата ще мине 100 милиона лири и това ще се окаже най-ефективното дарение от света на спорта в трудната ситуация. 

Във Висшата лига има 15 футболисти със заплати от над 8 милиона лири на година, а стотици са тези, които печелят над 5 милиона годишно.

Според футболистите, идеята може да набере скорост страшно бързо в следващите 4-6 седмици, ако бъде реализирана ефективно. 20-те капитани са били единодушни, че фонд за подпомагане е далеч по-разумен вариант, отколкото преговори за колективно намаляване на заплатите, които могат да се проточат. При условие, че всеки ден е важен.