Първата осминафинална среща в Шампионската лига между РБ Лайпциг и Ливърпул няма да е в Германия, обяви официално здравното министерство на тази страна.

Мачът трябва да е на 16 февруари, а актуалните мерки против пандемията на германските власти са в сила до 17-ти този месец. Двубоят не е виждан като достатъчно значимо събитие и не покрива правителствените критерии, за да се направи изключение. Така Ливърпул - отборът, треньорите и цялата делегация за мача, няма да бъде допуснат на територията на страната.

УЕФА заседава в четвъртък вечерта и потърси двата клуба за мнение, като вариантите са три.

Първатия е мач на неутрален терен. Става дума за стадион някъде в Европа, но не по-далеч като разстояние за пътуването на гостуващия отбор от дистанцията до Лайпциг. Като възможно място за мача вече изникна Лондон, където в същата седмица свободни са стадионите на Тотнъм и Челси, както и "Уембли".

А локацията е удобна за пътуване и настаняване и на двата тима. Както се знае, тези срещи са без публика.

WINBET - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Ако РБ Лайпциг не успее да осигури друго място за провеждане на двубоя - както е по задължение в правилата, приети от УЕФА в новата обстановка, ще загуби служебно с 0:3. Това изглежда най-малко вероятният сценарий, защото германците ще се погрижат да не губят служебно - това изглежда сигурно.

При третият вариант Ливърпул се съгласява да се обърнат домакинствата, което ще значи - мач на свой терен на 16-ти февруари, а гостуване на 10 март в реванша.

Няма да е лесно английският клуб да бъде убеден да загуби предимството да е домакин на ответния двубой, а и не е сигурно дали до датата на реванша правилата в Германия ще се променят и мерките там няма да бъдат удължени.