Спортният арбитражен съд в Лозана призна, че е получил апел от девет клуба, които са искали в никакъв случай да не бъде отменяно наказанието на Манчестър Сити. Преди две седмици именно КАС свали санкцията на английския вицешампион, който бе отстранен за 2 години от турнирите на УЕФА заради нарушаване на правилата на Финансов феърплей.

Имената на деветте клуба са Арсенал, Бърнли, Челси, Лестър, Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Тотнъм, Нюкасъл и Уулвърхемптън. Това е почти половината състав на Висшата лига, с което реално се полагат основите на сериозно съперничество, вече и извън терена, между най-богатия клуб в Англия и конкурентите му.

Едва ли в Сити ще погледнат с добро око на това, че най-мощните от останалите клубове в първенството искат този отбор да бъде наказан.

КАС също така даде изключително странни обяснения на своето решение да уважи жалбата на клуба от Манчестър.

В заключението си Спортният арбитражен съд подчертава, че Сити се е държал изключително "неуважително и пренебрежително" към разследването на УЕФА, отказвайки съдействие. Но въпреки това заключава, че няма достатъчно доказателства за нарушения.

"Съвсем ясно е защо са проведени действията на разследване срещу клуба от УЕФА, но Съдът не смята, че има неопровержими доказателства, че има нередовни плащания, които нарушават правилата", се казва в аргументацията на решението от Лозана.

В интервю миналата седмица в родната си Словения, президентът на УЕФА Александър Чеферин отказа да коментира решението на КАС, но реакцията му на въпроса по темата бе показателна - той видимо е отвратен от случилото се.