Специална каска като на легендарния чешки вратар Петър Чех, ще помогне на Тодор Неделев да се завърне във футбола.

Родният национал продължава да се възстановява от черепно-мозъчната травма, която претърпя преди гостуването на националният ни тим в Грузия, когато двата автобуса с делегацията ни се удариха един в друг.

Неделев претърпя сложна операция в Тбилиси, където прекара две седмици преди да бъде транспортиран със специален самолет до България, където да продължи възстановяването си в домашна обстановка.

Конкретни срокове за завръщането на Тодор Неделев на терена няма, но както опериралият го професор Шота Ингоровка в Грузия, така и докторът на националния ни тим Бисер Бочев гарантираха, че каитанът на Ботев (Пловдив) ще може да играе футбол отново.

Завръщането му към тренировъчния процес обаче трябва да става доста внимателно, а още с първите тренировки, вероятно до края на кариерата си, Тодоро Неделев ще играе със специална каска.

Тя ще е по модел на Петър Чех. Неговичт череп бе брутално счупен по време на мач на Челси през 2006-а, но стражът съумя да се завърна и да направи невероятна кариера, в която винаги ще бъде свръзван с тази каска.

Чешкият вратар не е изключение, а последният подобен случай бе с мексиканската звезда от Висшата лига Раул Хименес, който също заради счупен череп, вече няколко месеца играе с каска, но това не му пречи да вкарва голове.

Въпросната каска, която се изработва специално за всеки играч с подобна травма, отговаря на всички норми на ФИФА и може да бъде носена във всеки един професионален футболен двубой.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo