Локомотив (Пд) имаше голям късмет на жребия за първа квалификация в Лига Европа.

На 20 август носителите на Купата на България ще разберат съперника си, след като в Андора се срещнат местният Санта Колома и черногорският Искра Даниловград. Седмица по-късно Локо ще гостува на тима, който спечели правото на място в първи кръг.

Това са два от най-слабите отбори в турнира не само заради коефициентите им при поставянето в схемата. Очевидно българският отбор ще е категоричен фаворит срещу който и да е от тях, а отпадане ще е сензация.

Искра е клуб със 101-годишна история, но почти никакви традиции. По времето на лигата на бивша Югославия, този тим само веднъж е стигал до втора дивизия, обичайно играе в трета и четвърта.

В самостоятелното първенство на Черна гора печели първата си промоция в елита едва преди пет години, а историческото трето място миналия сезон му даде и първо участие в Европа. Говорим за абсолютен дебютант в турнирите на УЕФА.

Там обаче не липсват интересни персонажи, като японеца Кохей Като, който е познат у нас от престоя си в Берое.

Ако Санта Колома елиминира Искра, на Локо предстои пътуване до стадионче, наречено "Малка къща в Пиринеите" преди няколко години на сайта на УЕФА, когато там гостува Макаби (Тел Авив).

Отборът завърши втори в първенството на Андора, а в Европа участва непрекъснато от 13 сезона насам.

Има само два елиминирани отбора в историята си - Банантс (Ереван) и Тре Пене (Сан Марино).

Андорците никога не са играли срещу български съперник в турнирите, а Локо не е срещал нито тим от тази страна, нито черногорски състав.