Италианските грандове Милан и Интер официално обявиха проект за новия си съвместен стадион, който трябва да замени близо вековната легендарна арена “Джузепе Меаца”, на която двата милански тима играят мачовете си в момента.

“Катедралата”, както е наименованието на новото съоръжение, черпи вдъхновение от две от най-известние здания в града, а именно знаковата катедрала “Дуомо ди Милано” и намиращата се на метри от нея галерия “Виторио Емануеле”.

Новият стадион ще бъде поверен на лондонско студио, което е участвало в изграждането на новия “Уембли”, както и на стадионите на Арсенал и Тотнъм - “Емирейтс Стейдиъм” и “Тотнъм Хотспър Стейдиъм”.

“Катедралата” ще бъде с 65 000 места - значително по-малко от “Джузепе Меаца”, който е с капацитет от 80 000 места, като ще бъде построен в непосредствена близост до сегашното съоръжение, което ще бъде разрушено.

“Meaца”, известен още като “Сан Сиро”, няма да бъде заличен тотално, а идеята е да бъде превърнат в по-малък стадион, след като мине церемонията по откриването на зимните олимпийски игри през 2026 година, която ще се състои именно на легендарния стадион.

Целият проект ще бъде представен официално през 2022 година.