Казахстанският тим Иртиш, познат у нас с европейските си победи над Левски и Дунав (Русе), официално обяви фалит.

Клубът се отказа от участие в Казахстанския елит, само две седмици преди неговото подновяване, като причините са изцяло финансови.

Иртиш нашумя у нас през лятото на 2013-а, когато сензационно отстрани столичния гранд Левски в първия кръг на Лига Европа.

Тогава след нулево равенство на "Герена", казахстанците успяха да победят с 2:0 у дома, нанасяйки едно от най-срамните поражения в историята на Левски.

Четири сезона по-късно, предвожданият от Димитър Димитров - Херо тим на Иртиш се изправи срещу Дунав (Русе) отново в първия кръг на Лига Европа.

Казахстанците спечелиха с 1:0 у дома и 2:0 в Русе, за да нанесат пореден кошмар на роден тим.

Димитър Димитров водеше клуба в два различни периода, като през май 2019-а той бе неправомерно уволнен, а това даде старт на дела между него и Иртиш.  Наскоро стана ясно, че той и щабът му трябва да получат 1,2 милиона евро от казахстанския клуб.

"Просто е ужасно. Как все още може да се коментират подобни новини? Това е срам за Павлодар и целия казахстански футбол. Иртиш е много популярен отбор, който има хиляди фенове, които страдат и се радват с него. Не мога да повярвам, че това се е случило. Това е резултат от факта, че в клуба имаше хора, които не мислеха за отбора, а поставяха собствените си интереси над всичко останало.

Всеки е виновен за случилото се - ръководството на клуба. Оставете дълговете, които са към мен. Дори не го мислете, но само вижте колко дългове е натрупал клуба през последните две години. Това е ужасно управление! Затова бях уволнен - защото не исках да участвам в подобни сцени. Веднага казах това.

Не е проблем, че се оттегли генералният спонсор. Това не е сериозно. Иртиш постоянно имаше проблеми. Имаше моменти, когато не получавахме заплати в продължение на пет-шест месеца. Това показва лошо управление", сподели Димитър Димитров пред sports.kz