Със сериозен проблем могат да се сблъскат някои от родните отбори покрай паузата на националните тимове, пише "Dsport.bg".

Причината е свързана с африканските национали, които според настоящите противоепидемични мерки, трбява да изкарат задължителна 10-дневна карантина при завръщането си от Черния континент.

Дори и да предоставят отрицателен PCR тест, те отново ще трябва да прекарат 10 дни в изолация.

Засегнати от тази ситуация са отборите на Лудогорец, ЦСКА, Локомотив (Пловдив), Берое и Монтана. Това са отборите с африкански национали.

От Лудогорец това са Абел Анисе (Мадагаскар), Мавис Чибота (Конго) и Оливие Вердон (Бенин).

Още по-сериозно е положението в Берое, където има петима африкански национали. Това са Ибрахима Конте (Гвинея), Гаюс Макута (Конго), Кукула и Стийв Фуртадо (Кабо Верде), както и Илиас Хасани (Алжир).

По един африкански национал имат отборите на ЦСКА в лицето на Брадли Мазику (Конго), Локомотив в лицето на Дейвид Малембана (Мозамбик), както и Давид Кики (Бенин), който играе за Монтана.

Все още не ясно каква ще е реакцията на клубове, които със сигурност ще загубят играчите си за първите 10 дни на април, когато са предвидени два кръга от Първа лига.

Именно заради подобни проблеми, клубовете в Европа масово заплашиха да не пускат националите си, но в случая думата има и ФИФА, защото става въпрос за официални мачове.

Според разпоредбите на Световната футболна централа, клубовете нямат право да спират играчите си за официални двубои на националните тимове, защото в противен случай подлежат на глоба.

И докато топ отборите в Европа могат да си позволят подобна глоба, нещата със сигурност не стоят така за нашите тимове.