Ръководството на АЗ Алкмаар се обърна към УЕФА с искане европейската централа да отмени решението на Кралската нидерландска футболна асоциация Аякс да получи единствената квота за групите на Шампионската лига, предвидена за Ередивизи.

През април нидерландската федерация реши да прекрати предсрочно всички първенства в страната заради епидемията от COVID-19. Шампион не бе излъчен, но Аякс получи единствената квота за директно класиране в Шампионската лига, тъй като има по-добра голова разлика от АЗ.

Двата клуба бяха с равен брой точки при спирането на първенството през март месец, макар тимът от Алкмаар да спечели и двете срещи с гранда от Амстердам. Решението на федерацията изпрати АЗ в квалификациите на Шампионската лига.

"Головата разлика не е обективен разделител", пишат от АЗ в писмото си до УЕФА и добавят, че те заслужават мястото на Аякс.

От Кралската нидерландска футболна асоциация обявиха, че няма да променят решението си и са били информирани от УЕФА за испането на АЗ Алкмаар.

"Взехме решение за местата в европейските клубни турнири през следващия сезон въз основа на три критерия: прозрачност, обективност и спортсменство. Поддържам направеното класиране и за нас Аякс е номер едно", каза говорителят на централата Яп Паулсен.