И днес на базата на Реал Мадрид във Валдебебас ще е обичаен работен ден за лятото. Много тренировки, много пот, много вода за играчите.

Зинедин Зидан има сериозна работа, след дни започва първенството, а грандът не е в идеално състояние, усеща се несигурност, има проблеми с контузии и някак недовършена работа на трансферния фронт.

Около Реал е неспокойно, нека го кажем така.

Не, че има нещо ненормално около такъв мегаклуб да е неспокойно, просто не е типично за времената на Зидан като треньор. При предишния му престой нещата сякаш си бяха наредени като пъзел и всичко вървеше гладко.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Само едно нещо днес на Валдебебас е непоклатимо и спокойно като сфинкс. Гарет Бейл.

Той е в изключително добра ситуация, държи козовете в ръцете си и буквално цъфти под лятното мадридско слънце.

Уелсецът спечели, затова е така. Той просто спечели битката с клуба, а сега няма грешен ход.

Преди две седмици Бейл цъкаше голф с приятели и агента си недалеч от базата, като дори бе изключил мобилния си телефон.

По същото време Реал бе на турнир в Мюнхен, но Зизу не взе Гарет. Просто не влиза в плановете и точка по въпроса.

Е, и?

Левичарят с огромна усмивка пращаше топката за голф в поредната дупка. В ръкава си има карти, които в покера обират масата. Най-вече една - железен договор с Реал до 2022 г. седи в сейфа на агенцията, която защитава правата му.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Заплатата му е огромна и гарантирана. Оферти няма, освен от Китай, но тя е неприемлива за него и семейството му.

Какво да не му е наред на Бейл?

Цялото му лято е странно, но не само за него. За Реал - също. Уелсецът се върна от ваканция на 8 юли, а денонощие по-късно се качи на самолета за Монреал, където Мадрид отиде на турне.

Още в Канада на Зидан бе обяснено от хората на президента Флорентино Перес - внимателно по този случай, може да нямаме изход. Финансовите условия на играча са космически и е реално никой да не може да си го позволи. И това ще го остави тук за още три сезона, съответно - той трябва и да играе.

На 21 юли Бейл каза на Зизу, че има оферта от китайския Жансу Сунин, а в същия ден Реал игра с Байерн в Хюстън. Нападателят не се съблече по екип, трансферът се печеше. Не и след подробностите, които отказаха Гарет и съпругата му от такова преместване в Азия.

Френският треньор, сам огромен авторитет в клуба и в света на футбола, просто го остави извън състава за Мюнхен и за контролата със Залцбург.

Той трябваше да покаже твърда ръка и да даде ясно послание, че никой не е по-важен от клуба. И, както и преди година, Реал се провали в това послание.

Но в Рим преди дни, по време на мача с Рома, Зидан се обърна на 180 градуса. Бейл игра, а после дори бе похвален от наставника си.

Ясно е и на малките деца, че играчът остава в Реал. Не му се мърда, а и за какъв дявол? Заплатата му, по непотвърдени информации, е 15 милиона евро на година. Бонусите - огромни.

Мадрид има проблем.

Отборът изглежда недоокомплектован, особено в атака, където е пълен хаос. Бензема е непредвидим, Йович е контузен (а се появиха и слухове, че Зизу не го харесва и иска да го прати под наем), Асенсио е с тежка травма, а формата на Азар от подготовката е съмнителна.

Клубът не може още да балансира харчовете на пазара - цифрите показват, че е "на червено" с близо 200 милиона евро по показателите на Финансовия феърплей, което е максималната допустима стойност за един прозорец. Тоест - Реал не може да вземе още играчи, ако не продаде.

Е, най-тлъстата възможна продажба я забравете. Никой няма да плати исканите от Бейл пари за заплата. Той си е в Реал, докато сам пожелае.

За второ поредно лято този суперклуб, смятан едва ли не за най-могъщ във футболния свят, губи битка с един играч.

Преди година Реал нямаше сили и механизми да задържи Кристиано Роналдо, а президентът Перес позеленя от яд какъв играч изпусна.

С това доминото започна да пада късче по късче, сезонът бе отвратителен, а следващият... Кой знае?

Но същественото тук е, че отново силата на една звезда се оказва достатъчна, за да победи тази на клуб. И то от мащабите на Реал.

Може би - тенденция във футбола и спорта на новото време.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images