АПОЕЛ (Никозия) се прицели в треньора Любослав Пенев, като вече са водени разговори с българския наставник да поеме поста.

Грандът на футбола в Кипър иска промяна още сега, въпреки че мина груповата фаза на Лига Европа и ще играе напролет в турнира. Тимът е четвърти в първенството, но е изиграл три мача по-малко от лидера Омония.

В момента наставник на АПОЕЛ е Лукас Хаджилукас, но ръководството води разговори за нов силен човек начело на отбора.

Пенев е първи избор, като евентуални преговори с алтернативни варианти ще има, ако не се постигне договорка с него.

Ел Голеадор си тръгна от ЦСКА в края на миналото първенство, след което засега не приема предложенията, които получава. Но хегемонът на футбола в Кипъл може да го изкуши, и то не само финансово, а и с амбицията, която клубът демонстрира.

АПОЕЛ е шампион в последните 7 поредни сезона в страната си, спечели общо 8 от последните 10 титли.

За последното десетилетие вече е и фактор в Европа, стигна четири пъти групите на Шампионската лига, като през сезон 2011-2012 г. игра и четвъртфинал в надпреварата на най-големите клубове от континента.

53-годишният Любо Пенев е привлякъл окото на шефовете в Никозия с методите и философията си - дисциплина, здрава работа и концентрация в отбора, както и с визитката си. В нея пише, че бе национален селекционер за близо 3 години, шампион с Литекс, три пъти водил родния гранд ЦСКА, както и втория тим на Валенсия.

Вероятно яснота по преговорите между клуба и едно от големите имена у нас за последните 30 години във футбола, ще има в следващите дни. В събота АПОЕЛ играе последния си мач за годината в шампионата - гостуване на АЕЛ, след което идва пауза до 5 януари. В края на февруари са мачовете с Базел на 1/16-финал в Лига Европа. 

Пенев има своите изисквания за щаб, както е винаги, когато договаря старта на ново предизвикателство в треньорството. Но не се очаква те, нито пък финансовите параметри да са проблем при преговорите. Клубът е с много сериозен ресурс, като амбициите се простират и до проект за супермодерен нов стадион, който ще се изгради в близко бъдеще.