Двама високопоставени чиновници на китайския футбол са разследвани в страната заради "сериозни нарушения на закона", заяви в петък Генералната администрация на спорта, цитирана от АФП и БТА.

Хуан Сон, който е директор на състезателния отбор в Китайската футболна федерация, и Ван Сяопин, който е член на дисциплинарната комисия, са двамата, които се разследват от властите.

Те са последните от серия от заподозрени висши футболни служители в афера, която се разплита от месец ноември насам, като сред разследваните са още директорът на федерацията Чън Сюян, както и бившият национален треньор и футболист от английската Висша лига Ли Те.

Не бяха дадени повече детайли за нарушенията на двамата, но обикновено тези разследвания се водят заради корупция.

Китайският президент Си Цзинпин, който е фен на футбола, не крие, че иска да види как Китай печели домакинство на Световно първенство и дори става световен шампион, след като държавата е икономически гигант и демографски фактор.

Неговата антикорупционна кампания разтърси националния футбол последните месеци, като по този начин удари спорта, който се сблъсква с финансови проблеми и влиянието на политиката "нулев ковид".

Репресията е засегнала и много професионални футболисти в първите две дивизии, написа в четвъртък финансовият вестник "Цайсин", който се позовава на анонимни източници.