Легендата на нидерландския футбол Кларънс Зеедорф попита защо има толкова малко тъмнокожи треньори в големите футболни европейски първенства.

Бившият полузащитник направи страхотна кариера в Милан, където игра в продължение на 10 сезона, като именно там получи първия си шанс като треньор през 2014-а, но бе уволнен след само четири месеца начело.

В последствие Зеедорф пое китайския Шънджън, а за кратък период през 2018-а бе начело на испанския Депортиво Ла Коруня. След това пое и националния отбор на Камерун, а от средата на 2019-а е без работа.

"Запитах се защо не получих повече предложения за работа в Италия, след като имам две отгледани деца там. Не смятам, че това е расистка държава. Има расисти, но не е такава.

Ако се замислите какво се случи в Милан, ще разберете. Тези, които бяха след мен, лесно си намериха следващата работа. А аз не мога след 20 години в Италия. От някои места дори чувам, че не искали да ме обидят с офертата си. Направете предложение и нека аз реша дали ще бъда обиден.

Това не е само в Италия, навсякъде тъмнокожите треньори са малко. Първата ми сериозна оферта дойде от Китай и я приех, защото обичам да пътувам и да съм част от проект. Разочароващо е, че след опита си в Милан, където свърших добра работа, не получих други обаждания.

Футболът е отражение на обществото. Имам за мисия да се боря за равенство. Сега светът е свързан и няма място за изключване на някои хора. Може да се окажеш до човек, който не изглежда като теб, но знае повече за страната ти от самия теб. Знаех, че има такива случаи, но не предполагах, че ще се случи на мен", обясни Зеедорф пред италианска медия.