Пеп Гуардиола и Юрген Клоп се обединиха в изригването си срещу програмата и правило, което само английската Висша лига остави за новия сезон - това за три, а не пет смени в един мач.

След дербито Манчестър Сити - Ливърпул (1:1), камерите уловиха двамата мениджъри да ръкомахат и обсъждат нещо разпалено край тъчлинията за двайсетина секунди.

Първите реакции бяха - вероятно пак някой скандал. Но не, оказа се, че този път те са на едно мнение и искат отговори.

"Обсъдихме правилото за смените, ние го направихме и преди мача - обясни Гуардиола. - Искаме решение, ще се борим за това. И за промяна на календара, защото той убива играчите ни. Днес се контузи един национален футболист на Англия, това не ви ли притеснява? (към репортера, говори за Трент Александър Арнолд от Ливърпул, който има травма в прасеца и напусна мача). Колко още трябва да се контузят? Момчетата са на ръба на силите си. Всички страни в Европа играят с по пет смени, защото при това натоварване, е необходимо."

Германският му конкурент също не си замълча.

"Трябва да се направи нещо - бесен беше и Клоп. - Трент е с травма, ние имаме обще 5-6 играчи вън, Пеп също. И същото е с всеки друг отбор. Програмата е убийствена, така се наложи заради пандемията - ОК. Приемаме, че трябва да играем мачове, но нека поне се погрижим за здравето на играчите.

Престъпление е в сряда вечер да си в Шампионската лига на другия край на Европа, а после в събота на обяд да имаш мач във Висшата лига. Оле Солскяр е прав - чух го да говори за това в събота. Не може Юнайтед да играе в Турция в сряда, а в събота в 12,30 да е пак на терена с Евертън. Това е неприемливо и пагубно за здравето на играчите. Случва се на всеки от нас, клубовете в евротурнирите."

Висшата лига може да разгледа идеята за промяна в правилото за смените още през паузата за националните отбори, която започва от днес. Но при предишното гласуване по темата 9 отбора бяха за пет промени, останалите 11 - за три. И така правилото остана в сила. По-малките клубове смятат, че така се дава предимство на по-силните, които имат по-широки състави.