Юрген Клоп проговори за плановете преди новия сезон и трансферната пасивност на водения от него Ливърпул, който преди 2 месеца спечели Шампионската лига.

Досега през лятото първенецът на Европа е привлякъл 17-годишния Сеп ван дер Берг (централен защитник от Цволе) и Харви Елиът (16 г., полузащитник от Фулъм). Очевидно - попълнения за бъдещето.

Но Клоп не е притеснен, че Ливърпул не вади големи пари преди новия сезон за скъпи звезди.

"Някои хора си мислят, че това е последната година на клуба, че светът свършва, защото не харчим пари за трансфери - каза германецът пред в. "Дейли Телеграф". - След няколко месеца пак има трансферен прозорец, догодина също... Инвестирали сме много в отбора си, за да имаме това, което имаме. Аз харесвам състава, с който работя. Бих взел някой, който смятам, че ще ни подобри. И ще го направя.

Но това не е фентъзи лига с неограничен бюджет (игра, в която си купуваш играчи и сглобяваш отбор виртуално - б.а.). Ние трябва да плащаме сметките си, не можем просто да харчим. Не говоря за останалите клубове, те си знаят как пащат своите сметки. Ние плащаме нашите и балансираме бюджета си. Изглежда има отбори, които могат постоянно да получават това, което искат да вземат. Мадрид, Барселона, Сити, ПСЖ... Но ние не сме от тях.

Освен това - и петим нови да вземем, нищо не ни гарантира, че няма да направим равенство с Лестър, да кажем, в снежен ден през декември. Същото може да се случи и, ако не привлечем нито един нов. Това е футболът. Имаме нужда от отбор, който е готов за сезона. Това не означава, че ни трябват нови играчи."

Ливърпул плати 80 милиона евро за Върджил ван Дайк преди 18 месеца и 68 милиона за вратаря Алисон миналото лято, а те се оказаха ключови играчи за отличния сезон на отбора.

Като цяло обаче балансът наистина го има, след като класацията на нетните харчове на клубовете от Висшата лига (купени и продадени играчи) за последните 5 години показва, че "червените" са на минус едва със 127 милиона евро общо.

Което е нищо при ежегодни приходи от над 200 милиона за клуба. За сравнение този баланс при Манчестър Сити е -631 милиона за периода, при Юнайтед - минус 468 милионаи т.н.