Европейската асоциация на клубовете (ЕСА), се събра на среща, за да обсъди бъдещите промени в международните турнири на Стария континент.

Нейният президент и собственик на Ювентус - Андреа Аниели, коментира решенията пред медиите.

От думите му стана ясно, че планът за европейска Суперлига няма да се състои напълно. Някои клубове предлагаха, най-популярните и класни отбори да играят в специален турнир помежду си, а мачовете да са през уикенда.

Така вместо досадни двубои от Шампионска лига срещу тимове от Източна Европа, богатите клубове щяха да играят страхотни сблъсъци помежду си всяка събота и неделя.

Това няма да се случи, но от 2024-а ще има нов турнир наречен Супер Шампионска лига. Форматът не бе съобщен, но в него ще участват предимно клубове от топ първенствата. Квота за по-скромните ще има, но ще е минимална.

Възможно е новата Шампионска лига да е съставена от две дивизии по 24 отбора, като има изпадащи и изкачващи се между тях.

Андреа Аниели съобщи, че при всички положения ще бъде съставен трети клубен турнир. Той ще носи името Лига Европа 2 и ще е големият шанс за изява на клубовете от по-скромните първенства, сред които и България.

Освен това стана ясно, че клубовете в никакъв случай няма да подкрепят идеята на ФИФА за голямо клубно Световно първенство, което да включва 24 отбора и да се провежда през 3 години.