Отборите от английския елит са изхарчили 353 милиона евро за трансфери през януарския трансферен прозорец - втората най-висока сума в историята. Общо 12 клуба от Премиър лийг направиха сделки вчера, като по този начин бяха на крачка да подобрят върховото постижение от 2018 година, когато изхарчиха общо 514 милиона евро.

За справка през 2021 година елитните тимове от Острова похарчиха общо 83 милиона евро за зимни трансфери.

Категорично най-значимите вчерашни сделки бяха преминавнето на двама играчи на Ювентус в Тотнъм - Родриго Бентанкур и Деян Кулушевски, както и това, че Спърс продадоха Деле Али на Евертън, където той ще играе за Франк Лампард. 

Пиер-Емерик Обамеянг премина от Арсенал в Барселона със свободен трансфер, докато Бърнли взе Ваут Вегхурст от Волфсбург за заместник на Крис Ууд, който отиде в Нюкасъл, а Манчестър Сити закупи Хулио Алварес от Ривър Плейт. Аржентинецът обаче ще остане в Буенос Айерс до края на сезона.

По-интересното е, че повече от половината от изхарчените пари е от отборите, намиращи се на последните пет места в таблицата - Евертън, Норич, Нюкасъл, Уотфорд и Бърнли.

Останалите четири топ първенства - тези на Италия, Испания, Германия и Франция са изразходили общо 380 милиона евро във вчерашния ден. Това е само с два милиона повече от Премиър лийг и останалите три нива на професионалния футбол в Анлглия.