Кметът на Буенос Айрес Орасио Ларета хвърли вината за инцидентите, провалили суперфинала Ривер Плейт - Бока Хуниорс, върху "мафията" от фенове. Градоначалникът бе на среща с президента Маурисио Макри, където бе обсъдено изиграването на мача като дата, както и предстоящата среща на върха на Г20, на която Буенос Айрес е домакин.

"От 50 години те са проблемът на обществото ни и на футбола - изригна Ларета. - Това е мафия - бара-брава, които диктуват какво и как да се случва. Не ми казвайте, че няма връзка между арестите от петък, отказът на полицията да пусне близо 300 от ултрасите на Ривер на трибуните, и случилото се с автобуса на Бока."

Предисторията е, че денонощие преди финала цивилни полицаи атакуваха няколко бара с лидери на групите бара-брава на Ривер Плейт, Бока, Белграно и Индепендиенте. Арестите са над 20, иззети са над 250 000 долара, 300 билета за мача и наркотици.

Бара-брава е наименованието на ултрасите в Аржентина, командващи агитките. Те печелят пари от черна борса с билети, търговия с дрога, както и други дейности около клуба и стадионите. В събота полицията отказа достъп на няколко познати такива, като се смята, че именно те са в основата на атаката срещу автобуса на гостите от Бока. А пораженията от нея доведоха до отлагане на мача.

В неделя Бока отново отказа да играе и сега не е ясно кога ще е реваншът от финала на Копа Либертадорес (2:2 в първия мач).

Снимки: AP/БТА