Датата 11 април е ключова за Челси, като на този ден - понеделник, до 12 часа на обяд британско време е срокът, в който трябва да бъдат отворени офертите за нов собственик на клуба.

Реално до петък те трябва да са подадени, а още по-логично е, че тези, които до момента съществуват и са официални, ще останат вероятно и единствени. Едва ли от днес до петък ще се появят нови кандидати, след като не са афиширали такова желание в последните 20 дни, откакто започна процесът на пресявка.

Ето ги хората, които стоят зад четирите предложения да се купи Челси и да се продължи това, което започна преди 19 години Роман Абрамович - превръщането на този клуб във водещ на европейската и английската футболна карта. Днес това е действащият шампион на континента, спечелил всеки възможен трофей в ерата "Абрамович".

1. Дейв Блицър и Джош Харис - наглед идеалният инвеститор

Зад тях са сър Мартин Броутън и лорд Себастиан Коу - големи имена не само за спорта във Великобритания. Броутън е бивш председател на British Airways, а преди 11 години бе за кратко, но пък с ключово участие, в борда на директорите на Ливърпул. Именно той бе двигател за продажбата на "червените", които отиваха към много тежко състояние и дори - администрация, преди да ги купи Fenway Sports Group от Бостън.

Снимка: Getty Images

Harris Blitzer Sports & Entertainment (HBSE) - компанията на Блитцър и Харис, ще налее финансовото гориво в сделката, ако спечели правото да я извърши. Инвестират във всякакви спортове - от баскетбол в НБА (Филаделфия 76), през хокей на лед (Ню Джърси Девилс), австралийски футбол, ръгби... Притежават 18 процента от друг клуб във Висшата лига - Кристъл Палас, които трябва да продадат, преди да купят Челси, ако го купят. Нямат право да притежават дялове в два конкурентни клуба от едно първенство.

Изчисленията са, че оборотът им в спорта е около 4 милиарда долара годишно, а офертата за Челси е поне за 1 милиард лири. Предимството е, че имат огромен опит в инвестиране в спорта, а и феновете не са против - познават лицата зад офертата, а и знаят, че ще има гъвкаво и запознато с материята ръководство, а не "хора от фирмата", които да ръководят футболния клуб.

2. Фамилия Рикетс - нежеланите

Срещу тях вече има вълна от протести на фенове на Челси. Главната причина е свързана с миналото им, като едно петно от него седи ярко върху Джо Рикетс, бащата на Том Рикетс, който оглавява офертата. 55-годишният бизнесмен е собственик на Чикаго Къбс. Това е един от традиционните и най-популярни бейзболни отбори в Щатите, а отскоро там играе и първият българин в Мейджър лигата на този спорт.

Дядо Джо (вече на 81), е извън играта - поне официално - след като негови имейли до бизнес партньори изтекоха в мрежата и се разбра, че си е откровен расист. "Мюсюлманите? Нямам им доверие. Те са наши врагове, винаги е било така", е само едно от писмата, създали огромни скандали в Щатите.

Снимка: Getty Images

"Не искаме расисти тук", скандираха феновете в събота пред стадиона на Челси, преди мача с Брентфорд. Имаше и плакати - "Не на Рикетс". Ясно е, това е оферта, която вече има "хендикап", преди дори да стигнем до финансовата част.

Рикетс-ови движат бизнеси за над 5 милиарда долара, взеха Световните серии в бейзбола преди 6 години и са успешен модел.

Но "репутацията" може да се окаже ключов фактор.

Снимка: Getty Images

3. Стивън Палиука плюс сър Ричард Брансън

И тук имаме мастит бизнесмен, пак американец.

Зад него - легендарният Ричард Брансън, заклет фен на Челси. И двамата (долу) са много амбицирани, богати и ... според феновете - изключително ненадеждни за управляването на футболен клуб от такъв калибър.

"Не знам нищо за футбола", призна си Палиука чистосърдечно. Което не му попречи преди месец да стане вицепрезидент на италианския клуб Аталанта, след като компанията му купи 21 процента от него. "Печеливш бизнес, организация с огромен потенциал", каза тогава.

Състоянието му е над 3 милиарда долара, участва активно в борда на губернаторите на НБА (управителен орган), също е и част от борда на директорите на Бостън Селтикс.

Посъветван да се включи в битката за Челси от Джон Хенри, собственик на Ливърпул, негов близък бизнес партньор и приятел.

Снимка: Getty Images

4. Тод Бьоли, който вече веднъж опита

Още един образ от зад Океана, който открито си признава, че "сокър" не му е сила. Но пък има история с Челси - през 2019-а той даде оферта от 2.2 милиарда долара да купи клуба от Абрамович, когато за първи път имаше санкции срещу Роман и той не получи виза за Великобритания. Но пък отказа да продаде футболната си империя.

И той, както и Рикетс, е заклет републиканец. И неговото минало има петно, свързано с неща извън бизнеса и спорта. Зачеркнат за икономиката на Южна Африка, като не се уточнява точната причина, но е в списъка с хора, ненадеждни в битката срещу дискриминацията.

Притежава 20 процента от ЛА Доджърс в бейзбола, минава за доста успешен инвеститор в спорта, учил е в Лондон в икономически колеж, за което време е станал и фен на Челси. Не е запалянко, но харесва футбола и клуба от Западен Лондон - в това няма съмнение.

Някоя от тези четири оферти ще победи и европейският шампион ще премине в ръцете на ... със сигурност консорциум, доминиран от американци. Въпросът е кои точно.

Снимка: Getty Images