Какво следва в ЦСКА след поредния епизод от мелодрамата "има треньор-няма треньор"?

Точно преди година ситуацията бе подобна, пак 4-5 мача преди края на първенството. Загубени полуфинали за Купата на България (тогава от Левски, сега от Ботев), изоставане на 5-6 точки от Лудогорец, сменен треньор. Тогава Стамен Белчев, сега - Любо Пенев. Разликата е, че някогашната деветка си тръгва сам, и то само 3 месеца, след като изненадващо пое отбора на мястото на Нестор ел Маестро.

Какви ходове има сега ръководството? Не са много... Ето седем варианта, които са очевидни, с техните плюсове и минуси.

Красимир Балъков

Той не бе далеч от поста миналото лято, но шефовете на ЦСКА избраха Нестор ел Маестро. Има един сериозен проблем да се случи - много е вероятно Балъков да е следващият национален селекционер, а това ще е ясно до дни.

Не е ясно и как би бил приет от феновете на "червените", ако изобщо се стигне до назначаването му.

Красимир Балъков

Снимка: Bulphoto

Христо Янев

Доста реалистичен вариант. Последният треньор на ЦСКА, вдигал купа. Да, беше преди 3 години и да, беше при други обстоятелства. Но е факт.

Определено ще бъде приет позитивно от публиката, а и е "вътрешен човек" - продължи да работи за клуба като скаут и непрестанно е на стадиона. Името му постоянно се споменава, когато постът е свободен, в последните 3 години.

Люпко Петрович

Името на европейския шампион с Цървена звезда от 1991 г. вече се завъртя в пространството, макар самият той да отрече, че ще се връща в треньорския занаят. 71-годишният сърбин има богата визитка, безспорно е легенда, освен това е голяма слабост на боса Гриша Ганчев. Но не и на феновете на ЦСКА, след като е водил два пъти вечния съперник Левски и не крие от кой отбор е у нас. Това едва ли би спряло клубът да го назначи, но като цяло вариант с Люпко да се търси визия за бъдещето би прозвучал малко странно. Сърбинът е водил над 20 отбора в кариерата си и рядко се е задържал повече от един сезон някъде.

Димитър Пенев

Също вариант, който по-скоро може да е временен, но не и постоянен. Не че Пената не го е правил и преди, да се явява в точния момент на позицията. Когато ЦСКА е имал нужда през годините, Стратега е бил на линия. Отдавна обаче не се е случвало и едва ли динамиката на работата ще му понесе. И той, както Петрович, е легенда и слабост на боса Ганчев, а и публиката се отнася с огромно уважение. И все пак - би било изненада това да е новият постоянен треньор.

Димитър Пенев

Снимка: Bulphoto

Александър Томаш

Трудна работа, въпреки че е свързан с ЦСКА като играч. Човекът си има работа в Берое и е оставен да я върши с голям толеранс на търпение от ръководството. Ще рискува доста да я смени с тази на "Армията", където треньорите бързичко губят доверие или ... търпение напоследък. Далеч е от първите варианти, а и сам вероятно не гори от желание да е сред тях.

Николай Киров

Още един периферен вариант, въпреки че в медии се появи името му. Външен човек за феновете на отбора, а и, подобно на Томаш, защо би зарязал място, където има спокойствието да работи, за високоволтовото напрежение на "Българска армия"?

Снимка: Bulphoto

Чужденец

Няма нищо невъзможно, както стана миналото лято с Нестор ел Маестро (на снимката горе).

Добре е ръководството най-после трезво да оцени, че не е достатъчно един треньор само да бъде назначен и да му се превежда заплата. А трябва съвместна работа, подкрепа с привличане на играчи и т.н. действия, които са общ труд на всички в клуба.

Едва ли някой би се съгласил да дойде и да изпадне в ситуацията на Ел Маестро, който води отбора си на старта от евротурнирите в състав, в който дори нямаше един номинален чист нападател. Което едва не струваше отпадане от непретенциозния Рига...