Колумбийската футболна легенда Фреди Ринкон е в критично състояние след много тежък инцидент в покрайнините на Кали. Според местните медии сблъсъкът на автомобила, управляван от бившия национал, и автобус от градски транспорт, е бил зловещ.

55-годишният Ринкон е в клиниката в Кали, като вече е претърпял две операции, защото травмите в главата са много тежки. Състоянието му е описано като "изключително критично". Останалите негови спътници в автомобила са се отървали с леки контузии.

Фреди е култова фигура в страната и един от най-обичаните футболисти в историята на Колумбия.

Той бе част от страхотния отбор през 90-те, играл на три поредни световни първенства. Вкара на бъдещия шампион ФРГ по време на Мондиал 1990, а след това бе и капитан през 1998 г., когато колумбийците също се представиха силно.

Разбира се, както и всеки друг от онзи тим и поколението на Валдерама, Игита и Асприля, го свързваха с наркокартелите в страната. Това го принуди да напусне Америка де Кали през 1993-а и да отиде да играе в Бразилия.

Записа и един сезон в Наполи, а през 1995 г. го купи Реал Мадрид, където изкара един сезон.

Най-силните му изяви на клубно ниво дойдоха с Коринтианс, Сантос и Крузейро в Бразилия в края на 90-те, когато спечели две титли на страната и Световното клубно първенство.

Всички колумбийски клубове тази сутрин реагираха на сайтовете си със съобщения в подкрепа на Фреди, след като новината обиколи страната.

Пред болницата в Кали има и фенове, които се молят за живота на една от най-големите личности във футбола на Колумбия.