52 случая на COVID-19, от които поне 33 са на футболисти и хора от щабовете на отборите на Копа Америка, бяха обявение официално от здравното министерство на Бразилия. Най-старият международен футболен турнир трябваше да се проведе в Аржентина и Колумбия, но именно нестабилната ситуация заради коронавируса в едната страна и гражданското неподчинение в другата доведоха до смяна на домакина.

Бразилия се нагърби с организацията в последния момент, а това доведе до доста критики към президента Жаир Болсонаро, защото разпространението на вируса не бе овладяно в страната.

Още преди първия мач в турнира, противопоставил домакините и Венецуела, осем играчи от венецуелския национален отбор дадоха положителни тестове, а в крайна сметка "селесао" спечели с 3:0 след това. Боливия също загуби трима играчи по същата причина, а след това отстъпи с 1:3 на Парагвай.

Сред въпросните 33 случая на COVID-19 сред играчи и хора от щабовете на отборите е и звездата на Колумбия - Радамел Фалкао.

Бразилия е на трето място по общ брой случаи от началото на пандемията (17.5 милиона), като с повече са единствено САЩ и Индия. Броят на починалите в страната след заболяването пък е 488 хиляди, като повече смъртни случаи има единствно в САЩ.

Към настоящия момент в Бразилия има по около 60 000 нови заболели ежедневно.

Преди началото на турнира бразилските национали се обявиха срещу провеждането на Копа Америка, но същевременно добавиха, че не могат да кажат "не" на родината си.