Спортният министър Красен Кралев смята, че българското футболно първенство е едно то най-чистите и в него няма уредени мачове и противозаконни схеми.

В студиото на "Тази сутрин" по bTV Кралев призова собствениците на клубовете да не падат на нивото на запалянковците, комуникирайки публично помежду си по същия начин.

"Не трябва собственици на клубове, президенти и хора, които работят в управата да използват тона на запалянко. Не е редно да има обвинения без доказателства.

Аз не смятам, че има нагласени мачове, за пореден път го казвам. Българският футбол е един от най-чистите..

В България за миналата година имаше съмнения само за един мач, имаше подаден сигнал, и то от ниското ниво, а не от висшия ешелон", изтъкна Кралев.

 

Снимка: Bulphoto

Министърът говори и за плановете за евентуално домакинство на Мондиал 2030 на балканските държави. Изтъкна, че трябва да се построят още 2-3 големи стадиона, като според него подобна инвестиция би била оправдана и ще има своята възвращаемост.

"Не бих казал, че идеята е екстравагантна, въпреки че на някои хора се струва нереалистична. Битката ще е много трудна, конкуренцията ще е жестока. Това е най-обичаното и популярното първенство в света.

Много са силни конкурентите, но балканските страни заявяват ясно, че ще работят заедно по една такава кандидатура и че политически защитаваме общите си интереси на Балканите.

Единственото, което трябва да се направи, са два или три стадиона. Ние другото го имаме - инфраструктура, летища, магистрали, хотели. До 2030-а има много време.

Ние сме задължени да опитаме. Единствената инвестиция ще бъде направата на два или три стадиона. Друга инфраструктура имаме - летища, магистрали, хотели. До 2030 г. имаме много време. До преди няколко месеца говорихме да се направи нов национален стадион. Беше предвиден за около 30 хил. зрители, сега ще вдигнем капацитета до 40 хил., защото това е минималното изискване.

Националният стадион за 30 млн. лева може да бъде приведен във вид, да се покрие изцяло, да се модернизира, да се премахне лекоатлетическата писта, така че да отговаря на стандартите за световно първенство. От там нататък остава още един стадион да се направи в някой от другите градове", заяви Кралев.

Снимка: Facebook