Англия е новият европейски шампион по футбол за жени, а победата разтърси Острова и предизвика празненства, чакани 56 години.

Това е първи трофей от голямо първенство за страната след титлата на планетата от 1966 г. (при мъжете), куп разочарования, загубени финал, полуфинали, отпадания с дузпи и т.н. Историята на провалите е в миналото - жените на Англия са шампионки на Европа, след като победиха с продължения Германия с 2:1.

Кралицата прати поздравително съобщение чрез профила на двореца Бъкингам в социалните мрежи. "Вие сте вдъхновение за нацията. Титлата ви е напълно заслужена и всички ние преживяхме емоционално победата ви", пише в него.

Принц Уилям връчи трофея на греещите от щастие футболистки на домакините на "Уембли" и призна, че емоциите са били не по-малки от тези миналото лято, когато мъжете на Англия играха драматичен финал пак там срещу Италия на Евро 2020. И загубиха с дузпи.

"Край на болката, идва еуфорията", пише днес пресата в Англия. Заглавията са гръмки, а снимките от триумфа заемат не само последните, спортни страници, а и първите.

Турнирът като цяло прикова вниманието на цяла Европа, бяха чупени рекорди за телевизионни аудитории за женски футбол в Германия, Франция, Англия и Нидерландия, а за финала стадионът-храм бе разпродаден. 87 192-ма зрители гледаха мача за титлата, което е феноменално постижение за играта, която бе предимно аматьорска и неглижирана допреди десетилетие, особено в Европа.

Хиляди гледаха из Лондон и други градове на екрани, а традицията с потапяне из фонтаните на площад "Трафалгар" от големите победи на мъжете бе спазена и сега. Еуфорията е пълна, а "Футболът се завръща у дома" най-после е слоган, който може да се изрече от англичаните без горчивия привкус на разочарованието.

Снимка: Getty Images

Мини историите около европейското и финала са десетки.

Англия е шампион с рекордните 22 вкарани гола.

А големият герой - Клоуи Кели от Манчестър Сити, се завърна във футбола през април след 11 месеца отсъствие заради ужасна контузия на коляното, която почти я извади от играта завинаги. Тя съблече фланелката си я развя над главата, напълно обезумяла, след победния гол в продълженията.

Треньорката на Англия Сарина Вигман също написа история - втора поредна титла на европейски шампион, след като през 2017-а изведе до нея родината си Нидерландия.

Германия остава абсолютен хегемон на континента с 8 трофея, но за първи път загуби финал. За Англия титлата е първа сред жените от каквото и да е голямо първенство.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images