Министърът на младежта и спорта Красен Кралев говори пред медиите след официалното откриване на 70-ото издание на боксовия турнира за Купа "Сртанджа".

Той не пропусна да коментира ситуацията около сериозните промени в Левски и влизането на бизнесмена Васил Божков в клуба.

"Очаквам Левски, като един от най-обичаните български отбори, да е финансово стабилен, за да може да продължи да изпълнява своята мисия в обществото - да създава футболисти, да възпитава у децата любов към спорта.

Това е клуб с много фенове и голямо влияние. Левски и ЦСКА са футболни институции, които имат огромно влияние върху хората, върху децата. Така че винаги трябва да сме загрижени какво се случва с тях и да желаем те да бъдат финансово стабилни, защото обществото има нужда от тях.

Пожелавам на Левски да преодолеят финансовите препятствия, за които слушам по медиите. Смятам, че нещата ще бъдат подредени. Нека първо да видим кои ще бъдат собственици. Доколкото познавам човека, който се е захванал публично с финансирането на Левски, мисля, че няма да подведе хората, които му гласуват доверие", сподели Кралев.

Министърът също така коментира теми като построяването на нов Национален стадион и въвеждането на системата ВАР в българския футбол.

"Въпросът с построяването на нов Национален стадион е малко по-сложен, защото в момента подготвяме България за евентуалната съвместна кандидатура със Сърбия, Румъния и Гърция за домакинство на голям шампионат - Европейско и Световно първенство.

Първо трябва да свършим работа, да обиколим всички възможни градове, които могат да бъдат домакини, да видим какви са възможностите за стадиони и тогава правителството заедно с БФС да изберем къде ще бъдат строени стадионите.

При всички случаи единият, който ще бъде реконструиран е стадион "Васил Левски", който с половината от необходимата сума за построяването на нов стадион, би могъл да бъде приведен във вид, отговарящ на критериите на ФИФА и УЕФА.

Нов национален стадион в София ще има. Имах среща с кмета Йорданка Фандъкова и с главния архитект на София, с които обсъдихме евентуалните места. Сега обаче не искам да коментирам нищо повече. Миналата седмица бях в Пловдив, където се срещнах с кмета Иван Тотев и с техния архитект.

Ще бъда и в Бургас на среща с кмета Димитър Николов. Ще отида и до Варна. Ще обиколим всички места. Има достатъчно време, за да излезем със становище.

Във футбола всеки има право на мнение. Винаги е имало хора, които са били привърженици на старото, на статуквото, и хора, които са привърженици на новото. Целият свят признава, че ВАР намалява възможността за съдийски грешки. ВАР дава справедливост! Това е най-важното. Защото това е ролята на реферите - да дават справедливост на терена. Когато те не могат да я гарантират, защо да не въведем технология, която да им помогне? Още повече, че тя ще бъде задължителна.

Тук не става въпрос дали някой от президентите на футболните клубове го иска. Това ще стане задължително изискване от ФИФА и УЕФА. Подобни изисквания ще има и за стадионите, на които отборите ще играят мачове в евротурнирите. Това е неизбежно. Големият въпрос е дали системата да бъде закупена или да бъде взета под наем, защото нещата са много динамични. Още сме в началото и никой не знае как ще се изменят технологиите, как ще се изменят изискванията на УЕФА. Така че в един момент, ако си направил инвестиция да закупиш техниката, след 5 години може да се окаже, че тя вече е неадекватна. Водил съм разговори по темата. Например колегите от Гърция са наели системата за 10 години в първа и втора дивизия. Те предпочитат този вариант, който е по-сигурен от гледна точка на инвестицията".