Министърът на спорта Красен Кралев е на мнение, че задължително трябва да има конгрес на БФС, на който да бъде избрано ново ръководство на футболната ни централа.

"Хубаво е, когато националният отбор побеждава. Аз днес не искам да говорим за футбол, искам да си говорим за това, което беше на стадиона, който беше празен. Нашите момчетата се постараха за децата, които бяха на мача. Искам да се обърна към всички президенти на клубове, всички президенти на фенклубове: дайте да не допускаме повече такъв срам, дайте да бъде толерантни, ние не сме расисти, толерантни хора сме, нека не сме свидетели повече на такова нещо.

Решението на Изпълкома на БФС е г-н Касабов да бъде президент, има обжалване от страна на г-н Лечков. Съдът трябва да се произнесе, ще изчакаме това решение. Най-важното е да има конгрес, да има избрано по демократичен път ново ръководство, с което да продължим да работим, защото за да се надяваме на по-добри дни за българския футбол, трябва да направим много сериозна реформа в детско-юношеския футбол. Легитимно е това ръководство, което е вписано в съда. Очакваме да има конгрес, което да донесе тези промени, които всички фенове искат. Нашата работа е да следим да има демократичен избор на ново ръководство.

Трябва да се даде право на г-н Лечков да обжалва. Дали ще си изкара мандата? Не мога да коментирам, изчакайте да видим какво ще се случи, има процедура. Има неща, които ще се случат съвсем скоро, дайте им време да се подредят - да се проведат нормални избори за ново ръководство, което да проведе реформи в българския футбол. Ние сме демокрация, всеки може да казва каквото си иска. БФС си има ръководство. Надявам се на този конгрес да видим много идеи, различни кандидатури, да се вземе адекватно решение, да се работи сериозно в детско-юношеския футбол, трябва да подготвим млади футболисти, нямаме футболисти, които да играят в големите първенства, това се отразява на националния отбор. Аз съм оптимист за българския спорт, резултатите ни с всяка година се подобряват. Във всички федерации има хора, които иска да вземат властта, хора, които не са доволни от управлението, това е демокрацията.

Изборът на президент и ръководство се извършва от клубовете, нашата работа е да внимаваме от федерациите да няма натиск върху клубовете, за да може изборът да е демократичен. Нашата работа е да гледаме нещата по-дълбоко и по-мащабно. В правилна посока ще тръгнем, когато обърнем внимание на детско-юношеския футбол. В момента има процес, който върви за промяна, дайте да има дадем възможност на хората да си изберат ново ръководство, да си проведат конгрес и да видим как ще работим с тях, каква програма ще ми предоставят. Надявам се да има конгрес, такива са настроенията, това нещо го искат повечето хора. Най-естественото нещо е да има конгрес, на който да се избере ново ръководство".