По време на викторианската епоха футболът е бил неделима коледна традиция. Празнична традиция.

Във време, в което начините за забавление били наистина ограничени, хората се радвали, когато по празниците имат възможност да видят  вълнуващ футболен мач. Това е вписано официално и в Оксфордския речник, и в Енциклопедия Британика, като една от десетте класически викториански коледни традиции на Великобритания от 19-и век. А сред останалите личат изключително популярните салонни игри, празничната научна книга, пуншът, украсеното дърво от гъши пера, стридите и, естествено, пуйката.

Най-хубавото е, че и днес, 132 години след старта на организирания футбол в английското първенство - първо в света, традицията остава. Мачове по празниците се играят в цяла Великобритания, но вече не са на Коледа. Това се променя през 50-те години на миналия век, когато центърът се измества към 26-ти декември, когато е насрочен кръгът с двубои.

Първият мач за първенство от английския елит, игран навръх 25 декември, е между Престън и Астън Вила през 1889 година. "Непобедимите" от Престън са актуалният шампион, но "виланите" са спечелили предишната среща между двата отбора. Интересът е огромен. 9000 души отлагат празничната си вечеря с няколко часа и са на стадиона. Оспорваният мач завършва 3:2 за Престън, който в края на сезона защитава титлата си. Но традицията стартира година по-рано, макар и не със срещи от първенството.

Тогава Евертън играе два мача на Коледа като привлича около 2000 души - този незначителен за днес брой зрители бил огромна тълпа за своето време. В добавка, "сините" от град Ливърпул имат и още един на Боксинг Дей, на 26-те декември. Излизат три пъти на терена за двата празнични дни!

Всеки един от тези двубои се играе на домакинския по това време стадион на "карамелите", който е... "Анфилд". О, да - знаем. Днес това е храмът на Ливърпул, градския враг. Но е важно да уточним, че той първо е бил дом на Евертън, а след преместването на този отбор отвъд парка Стенли, там се настаняват "червените".

Та през онази 1888 г. , в сутринта на коледния ден Евертън играе с Блекбърн Парк Роуд за Купата на Ланкашър и печели с 3:2. Следобед е ред на традиционната ежегодна приятелска среща с ирландския Ълстър. Евертън бие с 3:0, а вратарят Чарлз Джолифи реализира третото попадение и хвърля в екстаз феновете.

На следващия ден е мачът с отбора от една от ливърпулските предградия Буутъл, който не е толкова впечатляващ, тъй като се играе под падаща градушка и завършва при нулево равенство.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Традицията на футбола по празниците устоява на времето, а през годините това е неизменна част от тези сакрални дни за британското население.

За съжаление, този път една важна черта от него ще липсва - няма да има пътуващи тълпи от фенове, които да кръстосват страната за поредния мач. Гледката на 2000 луди привърженици на Нюкасъл, качили се на влака в 7 ч сутринта на 26-и декември след Коледа, за да пътуват до Лондон, остава една от картините, описани страхотно от в. "Гардиън" преди близо 20 години.

Открай време 26 декември е неработен ден в Англия. Това е денят за отваряне на подаръците, т.нар. Боксинг дей. Тогава са мачовете, след като от края на 50-те мачовете отпадна традицията да има кръг на самия 25-и декември. Историята с 26-ти и подаръците е следната: Във викторианските времена аристократите ги слагали в кутии и ги оставяли пред вратите на персонал, прислуга и служители - от това идва boxing, от кутията, която се отваря на сутринта след Коледа.

Embed from Getty Images

Да се преместят мачовете на 26-ти изглежда съвсем разумно, така британците все пак ще изкарат празничния ден при семействата си, а не по пътувания и стадиони. Играчите - също. Кръгът отива на 26-ти декември и това е закон. Вече над половин век.

Някои отбори имат и други затруднения, не само това, че играчите трябва да са при семействата. До 1925 година целият отбор на Арсенал няма право да играе на Коледа на собствения си стадион. "Хайбъри" е изграден върху земя, която е притежание на църковен колеж и в договора за наем е упоменато, че "артилеристите" не могат да ритат върху него на светли празични дни.

През 1925 година Арснал откупува парцела, става собственик и още през същата година на Коледа от 11:15 часа приема Нотс Каунти пред 33 500 зрители.

Магията на футбола около Коледа и празничните дни е, че тогава стават ясни много неща за много отбори в първенствата на четирите професионални дивизии на Англия.

Програмата побира три пълни редовни кръга от 26 декември до 3 януари. Именно тук е вълшебството, но и жестокият ритъм за играчите. Такъв интензивен и сгъстен цикъл прави мачовете непредвидими, някои отбори играят на практика 3 мача за 8 дни!

Embed from Getty Images

Но пък романтиката е прекрасна, не мислите ли? В деня след Коледа, както и след Нова година, около обяд вече има мач. Ако обичате футбола, това е просто незаменим кеф.

Е, тази година е различно поне за самите британци, защото огромните пътуващи из влакове и автобуси агитки няма да ги има. В момента само на 4 клуба е разрешено да имат по 2000 фенове - Ливърпул, Евертън, Саутхемптън и Брайтън. Само в тези градове степента на "опасност" от заразяване е с едно ниво по-ниска и позволява хора на трибуните.

Дори и в тази година, в която нищо не е както винаги, една велика традиция остава непокътната.

Да, стадионите този път ще са празни, но британският футбол по Коледа, на Боксинг дей и в празничните дни в края на календарната година и на старта на новата, е жив вече 132 г.

Embed from Getty Images