Селекционерът на националния отбор по футбол Младен Кръстаич даде интервю за колегите от Gong.bg, в което говори за перспективите пред тима ни и предстоящите битки в евроквалификациите.

Сърбинът отбеляза, че е наясно с големите очаквания, но и че значе, че в страната има "7-8 милиона селекционери".

- През следващия месец България стартира участието си в квалификациите си за европейско първенство, където сме в група със силни отбори като Сърбия и Унгария. Какви са целите, които са поставени пред Вас от ръководството на Българския футболен съюз?

- Всяко начало е трудно. Когато дойдохме преди няколко месеца, имахме сериозни проблеми. Предполагам, че в този момент спортната общественост в България е била скептична относно бъдещето на българския футбол. Стигна се дотам, че се договорихме със спортния директор и с президента на футболния съюз да поема този пост, който не е никак лесен. Нашата краткосрочна цел беше да запазим мястото си в нашата дивизия в Лигата на нациите и в останалите два приятелски мача да оформим един отбор, който да бъде бъдещето на българския футбол. Проблемът е в това, че няма толкова много млади играчи, които в българското първенство да играят редовно. Повечето стоят на пейката, нямаме и толкова голям брой, които да са в чужбина и да отговарят на съвременните изисквания, най-вече, що се отнася до динамиката.

Сега ни предстоят квалификации в една група, която в никакъв случай не е лесна. Знам какъв е манталитетът на Балканите - и в България, и в Сърбия, и в Черна гора сме едни и същи. Когато направим нещо добро, веднага започваме да говорим за световно и европейско първенство. Аз също искам да побеждаваме във всеки мач, но за някои неща просто трябва да бъдем реалисти.

- В личен план носи ли Ви някакво по-особено чувство това, че ще се изправите срещу Сърбия?

- Сърбия е държавата, за която съм играл, моята страна, но от друга страна имам произход и от Черна гора, а съм роден на територията на Босна и Херцеговина. Аз съм много неща в едно. В това отношение мога да бъда професионалист - едно е личната гледна точка, друго пък е фактът, че вече работя в България, следя българското първенство, гледам българските играчи. За мен те са най-добри и не трябва да има разлика между това дали ще сме срещу Сърбия и Черна гора или Унгария и Литва. Ще посветя всичко на това да може да постигнем успехи срещу който и да е съперник, като в същото време се отнасям с необходимото уважение към тях.

Вие винаги може да се изненадате, когато получите списъка от селекционера. Това, естествено, е при положение, че не следите футбола и не сте обърнали внимание на това, което казах преди това. Ако обръщате внимание на думите ми и критериите, които имам, то повиквателните няма да са изненадващи за вас. В бъдеще ще има такива случаи, в които ще питате защо този е в състава и защо другият го няма. Това е нормално, в България мисля, че имате 7-8 милиона жители и всеки от тях се изявява като селекционер, но аз съм този, който в крайна сметка ще рискува и ще избере състава. Цялото това нещо го говорим, за да може в крайна сметка България да се върне на стария път, когато беше уважавана в Европа и в света.

- Във времето назад предишни селекционери на България са викали чужденци, които са получавали български паспорт и са били натурализирани. Това предизвиква в българското футболно общество много голяма полемика "за" или "против". Какво е Вашето мнение и ще осъществявате ли подобна политика?

- Знам, че това е политика, както на клубовете, така и на българската държава. Това е нещо, което се случва навсякъде по света. Някой играч, който остане две години в някое първенство, да получава съответния паспорт - това е нещо напълно законно. Що се отнася до повиквателните на натурализирани играчи, то всичко зависи от техните качества и дали изпълняват тези изисквания, за които вече споменах. Ако се стигне до случай да има подобен играч, ще го дискутираме индивидуално.

Засега съм доволен от играчите, с които работя. Всички са много дисциплинирани и осъзнават каква е отговорността да носиш герба на България. Докато това се случва, аз няма да променя своето мнение. В случая не говорим само за качествата. Даден играч трябва да има и характер, манталитет. Това е нещо, което се взима предвид, за да се прецени дали той може да бъде част от националния отбор или не.