Младежкият национален отбор по футбол на Англия най-сетне дочака стъпването си на европейския връх след дългогодишно чакане.

39 години, точно толкова минаха от последната титла на Англия, докато тази вечер в Батуми, младежите на "Трите лъва" не победиха Испания с 1:0 в големия финал на Европейското.

Драматичен финал, в който след ред щастливи обстоятелства, англичаните изковаха успеха, донесъл им златните медали.

За последно подобно нещо се случи през 1984-а, доста години преди всеки от днешните герои да се роди. Говорим за състав от играчи, родени изцяло през новия век, които донесоха футболна радост на своята родина.

По ирония на съдбата, именно Испания бе на страната на губещи в онзи финал през 1984-а, "Ла Роха" бе и плачещият тим тази вечер в Батуми, а със сигурност има защо да бъдат разочаровани в испанския лагер.

Причината е, че те получиха право да изпълняват дузпа буквално в последните секунди от мача, като вместо да прати мача в продължения, Абел Руис не успя да отбележи.

Страхотен шанс за англичаните, които имаха късмет и при отбелязването на своя гол, по ирония на съдбата паднал в последните секунди на първата част.

Тогава Коул Палмър стреля от пряк свободен удар, а топката удари гърба на съотборника му Къртис Джоунс, за да влезе във вратата за 1:0.

Гол, който се оказа решителен за европейската титла при младежите.

Така след 39 години чакане Англия отново ликува, а пък Испания изигра петия си финал в последните седем издания на турнира, в които има три титли и вече две втори места.

Снимка: АР/БТА